Unes troballes arqueològiques afegeixin interès a la programació de visites guiades a l’església de Linyola

  • Començaran diumenge vinent, 24 de març

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí
21.03.2019 - 09:53
Actualització: 21.03.2019 - 10:53

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
La làpida trobada al terra de l'església de Linyola
A.Moya, À.Mases i P.Cañada observant les troballes de la primera prospecció
À.Mases i P.Cañada servant la senyal que situarà a la circumvalació de Linyola

Les primeres prospeccions arqueològiques al sòl de l’església de Santa Maria de Linyola van detectar diverses cavitats al subsòl de la mateixa. La primera actuació ha posat al descobert una làpida de final del segle XVII, que es podrà veure en la programació de visites guiades mensuals al recinte religiós, la «catedral del Pla», i del que s’està tramitant la seva declaració com a Be Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

L’alcalde de Linyola, Àlex Mases, ha explicat que el desembre passat, en conveni amb la Universitat de Barcelona, es va fer un estudi amb un georadar i es van trobar 17 possibles cavitats, que “hem de veure amb les intervencions arqueològiques si són tombes o túnels que comuniquen amb la zona del castell, com diuen algunes llegendes del poble”.

Per la seva part, el rector de Linyola, mossèn Pere Cañada, ha comentat que volen determinar la situació d’una possible cripta, que s’especula que podria estar sota el presbiteri tot i que, de moment, no s’ha localitzat.

Làpida i enllosat

Concretant, l’arqueòleg Andreu Moya, d’Iltirta Arqueologia, que porta la direcció de les actuacions, ha explicat que la làpida és del 1698 i que podria tapar una tomba familiar de la família Mosset (hi ha diversos noms amb aquest cognom a la làpida) que podria incloure un capellà.

Moya també comentat que l’enllosat que hi ha a la vora de la làpida i que ara ha quedat al descobert podria ser el terra original de quan es va fer l’església (l’enrajolat actual és de meitat del segle XX).

BEIN

Tot plegat afegirà valor a un edifici del que s’està tramitat la seva declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional i del que Mases ha celebrat que «s’ha incoat» l’expedient per part de la Generalitat, pas previ a la seva catalogació. L’alcalde ha destacat algunes de les particularitats del temple com el seu campanar octogonal i la portalada, obra de l’escultor italià, Andrea Fortunato de Peregrinis. El conjunt es considera un exemple de transició del Gòtic al Renaixement.

A més a més, la terrassa del campanar dóna una vista de 360 graus a la plana d’Urgell i, en un dia clar, es pot veure el Pedraforca o el MontCaro.

La declaració com a BEIN també obre la possibilitat de rebre ajudes oficials.

Visites Guiades a l’església

Les troballes s’han mostrat durant la presentació de les visites guiades a l’església de Santa Maria de Linyola, que començaran diumenge vinent, 24 de març. Per enguany, de moment, hi ha programats 7 diumengee.

Per accedir a visitar l’església aquests dies no serà necessari fer reserva, tal com passava fins ara. Mases ha afegit que “les persones que vulguin venir a veure l’església de Santa Maria, coneguda també com la ‘Catedral del Pla’, els diumenges de portes obertes podran visitar tota l’església i pujar al campanar on podran veure les fenomenals vistes del Pla d’Urgell. Igualment si es vol venir un altre dia que no coincideixi amb el dia de portes obertes ho podran fer igual prèvia reserva telefònica”.

Un altre punt que es reforçarà és la senyalització, amb una senyal específica per l’església, a les vies d’accés al municipi.

L’alcalde de Linyola també ha informat que l’Ajuntament i l’església de Santa Maria han signat un conveni amb el Turó de la Seu Vella de Lleida per a fer promoció conjunta d’aquests elements patrimonials i descomptes en les entrades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any