L’Ajuntament de Linyola ha presentat dos projectes de realitat virtual que mostren l’interior del Pessebre Vivent de Linyola i de l’església de Santa Maria. Aquestes visites, les quals són en visió 360º, mostren els diferents habitacles d’aquests dos espais, en màxima qualitat, gràcies a una nova tecnologia, gairebé inèdita a Europa, al temps que ofereix descripcions dels objectes i sales que s’hi visiten.

La presentació ha anat a càrrec de l’alcalde de Linyola, Àlex Mases, i dels responsables de 3D Telemetria Làser, de Linyola, l’empresa que ha fet els dos projectes, Jordi Escoda i Josep Calderó.

Per l’alcalde de Linyola, Àlex Mases, la realitat virtual és una eina més per a poder donar a conèixer el patrimoni ja que “sense sortir de casa pots visitar tots els racons del Pessebre de Linyola i observar els més de 10.000 objectes que s’hi mostren i que en breu hi penjarem la descripció. També podem fer un ‘tour’ per l’església de Santa Maria, arribant a llocs que fins ara no hi havíem arribat, com és la part de dalt de les voltes de l’església. També podem pujar per les escales fins dalt de tot del mirador i gaudir de la vista 360º de l’entorn”.

Els primers de diversos

Segons l’alcalde aquests són els dos primers projectes que s’han plantejat inicialment, però no descarta més endavant de fer-ne de més edificis com ara del Molí de l’oli o de les rutes saludables ja que “aquest sistema de realitat virtual mostra tal com són tots aquests espais, per tant es podran conèixer sense necessitat de visitar-los presencialment. Així doncs ens plantegem en un futur de fer ‘tours’ virtuals de la resta de llocs emblemàtics del municipi, els quals ens serviran en primer lloc per ordenar tota l’activitat turística que ofereix Linyola i en segon lloc per crear un museu virtual de tot el que s’hi mostra”.

Nova tecnologia

Per la seva part, Jordi Escoda i Josep Calderó han dit que han fet ‘altruistament’ aquests dos projectes per Linyola per a que els serveixin de mostra per poder aplicar aquesta tècnica a més municipis. “És tracta d’una tècnica nova que va sortir ara fa un any als Estats Units» i són pioners a Catalunya i de fet n’hi ha pocs que l’utilitzen a Europa (la seu europea es troba a Londres). Han explicat que «no és ben bé un vídeo 360º, en realitat es tracta d’un escàner amb sis càmeres qualitat 4k i sis làsers, que realitza una maqueta virtual tridimensional dels diferents espais. Un cop fet l’escàner omplim els diferents espais de la maqueta amb les fotografies 4K obtenint una visió 360º. Com que es tracta de fotografies i no de vídeo, aquesta tècnica permet renovar les fotografies dels espais que hagin patit algun canvi només canviant les fotografies velles per noves, no hi ha la necessitat de tornar a fer tot el recorregut”.

Nous espais

Com s’ha dit, el projecte de visita virtual ha permès descobrir espais i veure’ls en el seu conjunt com les voltes de l’església, sota la teulada, el que obre la possibilitat a utilitzar-lo, ha explicat Mases, com un espai per esdeveniments culturals.

Els ‘tours virtuals’ és poden visitar a la pàgina http://www.3dtelemetria.net (on també hi ha el Pessebre Vivent i altres projectes) i ben aviat al web de l’ajuntament.