S.Vidal i M.Llansana presenten el llibre sobre el projecte de Constitució catalana

  • El cas del jutge serà tractat pel ple del Tribunal Suprem

VilaWeb

Miquel Bresolí (Text i fotos)

30.11.2015 - 19:16
Actualització: 30.11.2015 - 20:16

La sala d’actes del Centre Cultural de Mollerussa es va omplir de gom a gom per escoltar el jutge Santi Vidal i la periodista Marina Llansana, autors del llibre «Una Constitució per a Catalunya» (Pagès Editors) en un acte on també hi van intervenir l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i l’editor Lluís Pagès.

vw.moll.15.10.027.llibrevidal2Abans de parlar del llibre es va explicar el procés de la seva ràpida elaboració del llibre. Lluís Pagès, després d’escoltar a Vidal en una conferència al mes de juliol, li va proposar de fer el llibre. Una proposta que ha tirat endavant amb la complicitat de Llansana que ha fet l’entrevista que conté el llibre i on Vidal respon a diferents aspectes de l’articulat de la proposta de Constitució catalana, que també està inclosa en la publicació. Llansana va considerar que s’havia aconseguit un format de llibre amè pels lectors.

En la seva intervenció, Santi Vidal va explicar, abans de parlar del llibre, que el ple del Tribunal Suprem espanyol debatrà el contenciós que ha presentat per haver estat apartat de la carrera judicial, tot just, per haver participat en el redactat que tracta el llibre. A més a més, el TS també ha admès diverses proves favorables al jutge que no havien estat fins ara.

Del projecte de Constitució catalana, Vidal va dir que és «un esborrany que pretén ser material de treball» i que hauria de portar a un redactat amb «molt contingut social». Inspirada en nombroses constitucions del món, el jutge va dir haver agafat molt de les nòrdiques europees de les que també li agradaria que es copiés el sistema de Convenció Constitucional on, a banda de polítics, hi intervenen representants de la societat civil (un centenar), tot i que va recordar que la legitimitat la té el Parlament.

Entre altres punts de la proposta que va coordinar, Santi Vidal va parlar d’una República bicefàlica, amb Cap d’Estat i Cap de Govern (més que una República monàrquica com va dir que proposen algunes veus de Madrid).

També proposa prohibir les majories absolutes, afegint que, en els països que es fa, funciona bé, però matisant que si hi ha un partit clarament guanyador serà qui portarà les iniciatives legislatives. Amb aquest sistema, va afegir Vidal, s’obliga als partits a negociar. Relacionat, va parlar de que els polítics haurien d’estar limitats a 2 mandat de 5 anys.

També va considerar que la proposta presentada el mateix dimarts per Junts pel Sí i la CUP al Parlament és l’inici de la «desconnexió» d’Espanya, tot afegint que en un any «o estarem a la garjola o ho tindrem a tocar». En aquest darrer cas, confiava que es faria un referèndum amb el suport d’Espanya o de la Unió Europea.

Santi Vidal va tancar la seva intervenció llegint el punt que, va dir, li agradava més de la proposta presentada ara en llibre i on diu que «la publicació d’aquesta Constitució (catalana) deroga la Constitució d’Espanya de 1978» i que va provocar els aplaudiments dels assistents a l’acte.

En el torn de preguntes, Santi Vidal va respondre que davant de la desinformació i missatge de por que hi pot haver en un futur referèndum, cal «encara fer més tasca de difusió» dels avantatges d’una República catalana.

També va explicar que es preveu una nova llei electoral i una major responsabilitat dels diputats amb l’opció de convocar un referèndum revocatòria a la seva feina.

En canvi no es va mostrar tant optimista amb les mentides i manipulacions ja que la moltes vegades són «mitges veritats… difícil de demostrar» i que «fins i tot la injúria i la difamació costa de castigar». Va apostar perquè els jutges «no només vulguin mantenir el status quo» i que «amb un nou sistema judicial potser ho aconseguirem» (Vidal havia explicat que està treballant en la creació de l’estructura judicial de la futura República de Catalunya a petició del Govern català).

L’acte el va tancar l’alcalde Solsona que va dir que la proposta de constitució és una eina perquè la gent pugui decidir. Va destacar la feina de Vidal dient que «ha sigut un procés de gent anònima, tot i que cal alguns noms» i va apel·lar «al diàleg amb Espanya i el món per complir el mandat democràtic».

També va comentar que «a Espanya molta gent no ha entès que quan la política està desprestigiada, a Catalunya utilitzem la política per aconseguir un anhel col·lectiu» tot i que va considera que per aconseguir el nou país s’ha de «canviar el marc mental».

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem