Ramaders protesten a Mollerussa pel baix preu de la llet

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Oriol Bosch (ACN)
26.02.2016 - 07:24
Actualització: 26.02.2016 - 08:24

Una trentena de ramaders, convocats pel sindicat Unió de Pagesos (UP), van protestar dijous a Mollerussa, davant de les instal·lacions de Puleva-El Castillo, pels baixos preus en origen de la llet. El sindicat assegura que són inferiors als costos de producció de les seves explotacions, per la qual cosa han alertat que n’hi ha moltes que perillen, segons informa l’ACN.

El membre de la Comissió Permanent del sindicat, Joan Guitart, ha explicat que la concentració s’ha fet al davant de la firma Puleva – El Castillo per denunciar que incompleixen la normativa comprant llet de fora del país i després venent-la com si fos ”producte de proximitat”. Una delegació del sindicat ha entrat a les instal·lacions de la fàbrica per entregar un manifest a la direcció i exposar la situació per la qual passen. També han demanat al Govern més implicació a l’hora de ”fer creure” les grans multinacionals.

Unió de Pagesos ha volgut escenificar aquest dijous el malestar pel qual està passant el sector ramader de producció de llet. Afirmen que el preu mitjà de la llet en origen és de 0,31 euros el litre, per sota dels costos de producció si es té en compte que la mitjana de la suma de despeses fixes i variables és de 0,34 euros el litre segons el Ministeri espanyol i el Departament d’Agricultura.

Producció diària

En aquest sentit, Jaume Pedrós ha remarcat que la llet es produeix a diari i que no es pot guardar enlloc per la qual cosa cal posar-la a la venda i el ramader no pot esperar que millorin els preus per vendre. Això provoca aquest ”campi qui pugui”, ha afirmat, que s’afegeix al fet que el sector lleter sempre ha estat un ”esclau de la feina” i ara no es pot guanyar bé la vida, perquè alimentar les vaques lleteres costa molts diners. Segons Pedrós, hi ha un endeutament generalitzat que costa d’assumir i fa perillar la continuïtat d’explotacions que havien estat modernitzades. Pedrós també ha alertat que si el país es deixa perdre aquest sector, ”que és dels més importants de Catalunya, la llet que arribarà després al consumidor no serà tant barat i ho pagarà molt car”.

Engany als consumidors

De la seva part, el membre de la permanent del sindicat, Joan Guitart, ha justificat que la protesta s’hagi fet al davant de la planta de Puleva – El Castillo a Mollerussa perquè han ”fet gala de producte de proximitat” quan hi ha constància que cada dia entren tràilers que porten llet de fora de Catalunya. Els ramaders creuen que ”no està bé” enganyar al consumidor d’aquesta manera i per això demanen un etiquetatge com cal als envasos perquè en tot moment se sàpigui d’on prové la llet que es compra. Així mateix, insten a Agricultura i el Ministeri espanyol d’Agricultura a que facin ”creure” a les grans multinacionals a l’hora de complir l’acord làctic signat el setembre passat amb la indústria i la gran distribució.

Disminució d’explotacions ramaderes

Segons UP, des del gener de 2015 la indústria ha deixat de comprar llet a un total de 32 explotacions catalanes, fet que ha provocat que al desembre de 2015 només en quedessin 573 de les 605 que hi havia a començaments d’aquest any. A Catalunya la taxa de subministrament de llet i làctics és deficitària, ja que es produeix el 60% de llet respecte al total, equivalent a una producció anual de 713,5 milions de quilos, el que representa al 10,5% de la producció de llet de vaca a l’Estat.

La concentració s’ha desenvolupat sense cap incidència remarcable tot i que en algun moment puntual s’han produït retencions a la N-II vella per la proximitat en què es trobaven els ramaders. Hi ha hagut un esmorzar popular de carn a la brasa i després una delegació de quatre membres del sindicat encapçalats pel coordinador nacional, Joan Caball, s’ha dirigit a l’interior de les instal·lacions per trobar-se amb la direcció i explicar la situació. Durant l’estona en què s’ha desenvolupat la protesta, la porta principal de la firma estava tancada i per tant no han pogut entrar ni sortir camions.

Caball també va aprofitar la seva estada a Mollerussa per reunir-se amb una delegació de càrrecs institucionals d’ERC de les comarques de Ponent de cara a obrir vies de col·laboració que permetin que el sindicat pugui fer arribar la seva veu a les institucions polítiques mitjançant el partit republicà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any