Presenten “Tardes de bar” d’Helena Rufat o les tres condicions d’una bona novel·la

VilaWeb
Miquel Bresolí (Text i fotos)
25.10.2019 - 12:32

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
R.Rubinat, H.Rufat, M.Solsona i E.Pagès a la presentació de "Tardes de bar"
Rufat va signar llibres als assistents a la presentació
L'escenari de L'Amistat va acollir la presentació de "Tarde de bar" d'Helena Rufat

Prop d’un centenar de persones van assistir dijous, 24, a la nit, a la presentació de la darrera novel·la d’Helena Rufat «Tardes de bar» (Pagès Editors), accèssit del XXX Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa, que va tenir lloc a l’escenari del Teatre L’Amistat de la capital del Pla d’Urgell.

L’acte va comptar amb la participació de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, l’editora Eulàlia Pàges, l’autora Helena Rufat i el filòsof i escriptor Ramon Rubinat, que va portar la part central de la presentació.

Rubinat va anar des d’un concepte més general i abstracte, per a dir que la literatura tracta i reflexiona sobre condició humana mitjançant una barreja de raó i imaginació, fins arribar a l’obra de Rufat.

Així va considera que tota bona novel·la ha de tenir tres components. La narració d’una faula «una anècdota literària»; expressar-la d’una determinada manera «una estètica», i uns continguts objectivables, lògics «unes idees que ens interpel·lin».

I Rubinat creu que «Tardes de bar» d’Helena Rufat compleix les tres premisses. No va entrar en detalls de la trama «no us explicaré les anècdotes» però va dir que «les trames estan perfectament travades» amb ritme «ni lent ni frenètic», ben disposades i dosificades pels conflictes dels protagonistes.

Del contingut estètic, Ramon Rubinat, va considerar que l’obra té una prosa que s’entén, llegible per a tothom «una virtut» perquè també hi ha una «bellesa lèxica» i un «preciosisme dosificat» que la fa una «prosa neta».

Pel que fa al contingut lògic, «les idees» en paraules de Rubinat, s’han de «presentar en conflicte» que interpel·lin al lector i sense ser dogmàtiques. I, a «Tardes de bar», Helena Rufat ho ha sabut fet, dissolent-les en les trames, una mostra de «maduresa i expertesa» literària, segons Rubinat, que ho va reblar dient que «l’Helena es mostra efectiva, rica i intel·ligent» a l’hora «d’explotar els recursos lògics».

Una estructura teatral

Tal com havia dit l’editora Eulàlia Pagès de que «Tarde de bar» era «una novel·la que es podia teatralitzar», també Helena Rufat va aprofundir en que la seva novel·la té una «estructura teatral en 3 actes» amb dos temps. Un que ens porta al passat de la protagonista (lligat a una tieta) i i un altra al seu present. Rufat va explicar que la novel·la té tres punts sobre els que gira: teatre, psicologia i l’esperar, en una novel·la que ens parla dels temps actuals, amb especial mirada a les dones d’ara, de mitjana edat.

L’acte fou tancat per l’alcalde Marc Solsna, que també va fer les presentacions, qui va destacar que Helena Rufat era la primera persona de Mollerussa guardonada en els 30 anys del Novel·la Breu i va destacar que forma part del canvi de participació, que fa que les dones siguin cada vegada més presents en els llocs d’honor d’aquest premi literari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any