La consellera de la Presidència de la Generalitat, Neus Munté, ha assegurat que “la Fira de Sant Josep de Mollerussa “s’ha consolidat al llarg dels temps com un gran aparador, una fira de referència a nivell internacional”. També ha confessat que “la voluntat del Govern és oferir oportunitats a tothom per reforçar sectors estratègics com el sector agrari”.

La consellera de la Presidència ha fet aquestes afirmacions durant la inauguració de la 145 Fira de Sant Josep en un acte que ha tingut lloc al Centre Cultural de la ciutat i on ha destacat “l’important impacte del sector agrari en termes d’equilibri territorial i de cohesió social” i amb “reptes com el relleu generacional o l’aprofitament de les noves tecnologies”.

Relleu generacional

Munté ha reconegut, però, que “el sector no està exempt de reptes i de dificultats”, i ha esmentat el relleu generacional, l’aprofitament de les noves tecnologies, la preservació dels recursos davant el canvi climàtic, la recerca, una ocupació de qualitat i unes bones infraestructures. Per això, ha assegurat que el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya és una mostra del “compromís del Govern amb el sector agrari”.

Aparador ideal del sector agrari

Per la seva banda, l’alcalde de Mollerussa i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, ha reconegut que 145 fires de Sant Josep, 37 salons de l’automòbil i 16 borses de cereals “són números que es diuen molt fàcilment, però que són molt difícils d’aconseguir”, i ha explicat que si Mollerussa no hagués dit que sí a l’arribada del tren ara fa 156 anys o al reg de la primera finca un any després, “ara no seríem on som”.

Això ha portat Marc Solsona a recordar la constant transformació i evolució de la Fira de Sant Josep, passant de la maquinària de tracció animal dels orígens a la maquinària motoritzada i a l’actual “era tecnològica”, amb drons i mòbils. Per aquesta raó, l’alcalde de Mollerussa creu que el certamen “és un aparador ideal del sector agrari de Catalunya, del rebost de Catalunya. Som exportadors de talent i de maquinària i, si ens ho creguéssim més, seríem la punta de llança del sud d’Europa”.

Després d’agrair la sensibilitat del Govern i la tasca dels professionals de Fira de Mollerussa, l’alcalde ha apuntat que “hem treballat perquè la Fira de Sant Josep no només sigui un lineal fantàstic, sinó també una fira demostrativa i professional”. En aquest sentit, ha indicat que el certamen “no posa límits a la seva ambició. Tenim projectes i idees, però tenim sobretot la potencialitat per fer-ho possible”.

Fira professional en un entorn urbà

Marc Solsona ha detallat les potencialitats de la Fira de Sant Josep d’enguany, “una fira professional que es fa en un entorn urbà, i aquest és el nostre tret distintiu que ens fa una fira única, diferenciada i singular”. El creixement del 7% en el nombre d’expositors (304 en aquesta edició) i del 18% en superfície del recinte firal (23.000 metres quadrats aquest any), la renovació del conveni amb FEMEL i APRICMA i el nou acord de col·laboració amb l’Associació d’Empreses d’Automoció, l’aposta de futur amb l’Aplec de Joves, les 14 jornades professionals i la Borsa de Cereals marquen aquesta 145a edició del certamen. “Les fires són també un estat d’ànim, i amb aquestes xifres és veu que l’estat d’ànim és bo”, ha dit.

A més a més, l’alcalde de Mollerussa ha apuntat que les previsions de bon temps “ens poden fer superar els 150.000 visitants que vam tenir l’any passat”, i ha parlat de la nova App que s’està posant a prova a la Fira com un servei més als visitants i a les empreses presents perquè, a banda de les notificacions i la informació, “ens permetrà fer enquestes per fidelitzar els expositors i per fer la fira més confortable als visitants”.

L’alcalde de la ciutat ha apuntat que “Mollerussa és i vol continuar sent un referent firal i econòmic de les Terres de Lleida, però per a què el territori sigui competitiu necessitem millorar les infraestructures”, i ha traslladat a la consellera la necessitat d’invertir en l’A-2, la N-240, la línia fèrria Lleida-Manresa, i la possibilitat de beneficiar-se de la connexió al corredor del Mediterrani. En aquest sentit, ha puntualitzat que “el nou estat català s’haurà de bastir en l’equilibri territorial i en poder crear riquesa en qualsevol lloc del país”.

L’acte oficial d’inauguració de la 145a Fira de Sant Josep de Mollerussa, celebrat al Centre Cultural, ha comptat amb la presència de la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret; del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; del delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; de la subdelegeda del Govern, Inma Manso; del director de Fira Mollerussa, Poldo Segarra, i d’un bon nombre de diputats, alcaldes i delegats territorials de la demarcació.

Un cop acabats els parlaments, la consellera de Presidència de la Generalitat, Neus Munté, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i la resta d’autoritats han fet un recorregut per la Fira de Sant Josep i pels diferents estands del recinte firal.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]