El Teatre L’Amistat de Mollerussa acollirà el 12 de maig, a les 8 del vespre, l’escenificació de la performance «My Artificial Muse», obra de col·laboració entre dos mollerussencs, el músic i productor musical Marc Marzenit, i l’investigador en doctorat de Ciències Cognitives a la City University de Londres, Albert Barqué-Duran, conjuntament amb l’artista alemany especialista en algoritmes, Mario Kingleman.

El projecte, que es va presentar l’any passat al festival Sonar, té per objectiu “intentar explorar de quina manera la intel·ligència artificial pot col·laborar amb l’ésser humà durant processos artístics i creatius jugant amb la figura clàssica d’una musa”. Així ho ha explicat Albert Barqué durant la roda de premsa que ha tingut lloc a l’Ajuntament i en la que l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha posat la manifestat la voluntat del consistori de “no només programar sinó també produir projectes creats per mollerussencs i mollerussenques que tinguin un recorregut i en ajudin a situar-nos a nivell mundial com és el cas”. Mollerussa serà el punt de partida de la gira que tenen prevista els tres artistes i que els portarà la setmana següent a Cracòvia i a l’estiu a la ciutat colombiana de Medellín.

Intel·ligència artificial i art

Per la seva part, Marc Marzenit, autor de la banda sonora de la performance, ha insistit en què “no ens ha d’espantar que la intel·ligència artificial acabi amb els processos artístics sinó que cal descobrir com poden col·laborar humans i màquines”. En aquest sentit, el productor musical internacional ha explicat que en l’estrena que es farà a Mollerussa i, de manera excepcional en tota la gira, composarà en directe en funció dels moviments de pinzell que faci al pintar, també en directe, l’Albert Barqué en la reproducció d’una tela clàssica.

L’espai on es farà la pintura serà un dels tres que ompliran l’escenari, en el qual també hi haurà una zona on treballarà la intel·ligència artificial i una altra on es veurà la interacció entre l’home i la màquina. “Cada espectacle és únic” han puntualitzat Marzenit i Barqué, ja que les obres resultants de la combinació de l’acció de la màquina i els moviments del pinzell oferiran resultats diferents en un espectacle visual a través de projeccions, música i pintura d’una hora de duració, segons han dit. Les entrades, que es poden adquirir per TicketMaster, ja estan a la venda al preu de 15 euros.