Mascançà proposa la creació d’un Museu Comarcal

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
03.05.2019 - 08:21
Actualització: 03.05.2019 - 10:21

El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà ha fet públics dos documents amb un seguit de propostes de millora per la gestió cultural al Pla d’Urgell. Entre les propostes destaca la creació d’un museu comarcal.

Els han exposat el president del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, Jaume Suau, i el membre de l’entitat, Jordi Soldevila, tot explicant que la voluntat del Mascançà és, en tot moment, col·laborar i estendre la mà als nous gestors de la comarca escollits en les properes eleccions municipals, influir en un canvi de paradigma respecte a la cultura i aportar millores a la mateixa per al conjunt dels que viuen al Pla d’Urgell.

Decàleg

Per aquest motiu, han explicat els representants del Mascançà, es fa públic els documents «Decàleg de propostes per la cultura i el patrimoni» i «Per la cultura i el patrimoni al Pla d’Urgell». El Decàleg pretén ser un document de compromís amb deu punts clau agrupats en cinc eixos. En primer lloc, els que tenen com a objecte el patrimoni. En el segon, els que tenen com a eix la creació artística. En tercer, aquells que es centren en les institucions culturals i educatives de la comarca. El quart, es remarca la necessitat de visibilitzar el paper de la dona a la comarca. I el darrer, un pla general per proposar i afavorir l’evolució del paradigma actual respecte al patrimoni, la cultura i la seva explotació.

Per la Cultura i el Patrimoni

En el document «Per la Cultura i el Patrimoni al Pla d’Urgell» es desenvolupen tot un seguit de propostes de segon nivell de concreció estructurades en tres apartats clarament diferenciats: patrimoni, creació artística i institucions de dinamització cultural. Pel que fa al patrimoni s’aporten suggeriments per protegir, mantenir, estudiar, difondre i valoritzar-lo, tan en el cas del patrimoni natural com del cultural. Respecte a la creació artística, es planteja la necessitat de promoure la creació i la seva difusió comarcal en la que cada cop més apareixen nous i noves creadores de renom dins els diferents àmbits artístics.

Les institucions culturals i la creació d’un museu comarcal

En quan a les institucions culturals, es proposa millorar la coordinació entre les diferents institucions i entitats culturals i educatives existents a la comarca per tal d’optimitzar esforços i establir sinergies que acostin la cultura a la ciutadania.

I finalment, impulsar una institució comarcal capaç de dinamitzar la creació i la recerca, el foment de la cohesió social i la identitat comarcal i ser un laboratori des d’on aportar noves idees en el desenvolupament de la comarca. En aquest sentit, Mascançà creu que un museu comarcal és qui millor pot realitzar aquesta funció.

Propostes obertes

Els documents que es presenten quedaran oberts a noves incorporacions, esmenes i millores futures. Són el fruit de l’experiència dels components del Centre de Recerques en diferents camps de la cultura, de deu anys treballant per la comarca, així com de la demanda d’algunes persones vinculades en la gestió pública i de la voluntat d’aportar propostes constructives per col·laborar a fer una comarca millor. Els dos documents es podran consultar al bloc de Mascançà per qualsevol ciutadà i es faran arribar a les diferents candidatures que es presenten al Pla d’Urgell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any