Malestar a Ivars d’Urgell per la resolució final del PUOSC 2020-24 (Ampliat)

VilaWeb
La casa de la vila d'Ivars d'Urgell

VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí

02.12.2020 - 08:54
Actualització: 02.12.2020 - 09:53

L’Ajuntament d’Ivars d’Urgell ha manifestat, en un comunicat, el seu malestar per la resolució final del PUOSC 2020-24 «Tant per la minsa assignació de recursos econòmics com la manca de transparència, objectivitat i rigor alhora d’aplicar els criteris de puntuació.» Fins al punt de considerar que «La resolució definitiva del PUOSC 2020-2024 suposa uns menyspreu absolut de la Generalitat de Catalunya vers el municipi Ivars d’Urgell.»

Segons ha explicat, a posteriori, a VilaWeb Mollerussa l’alcalde d’Ivars d’Urgell, Joan Carles Sánchez, el consistori està estudiant diverses accions. Sánchez diu que estan comparant les assignacions amb altres municipis, ja que creuen que s’ha donat «un cúmul de possibles errors». Un afecta a les al·legacions ja que, després d’estar assessorats pels mateixos tècnics del PUOSC, aquestes no apareixen enlloc. «És com si no les haguessin mirat» les al·legacions que va presentar Ivars, apunta l’alcalde.

Sánchez tampoc entén els criteris de valoració aplicats, ja que «el que valoren a Vallverd, no ho valoren a Ivars». Per tot plegat. l’alcalde d’Ivars d’Urgell no veu viable la nova casa de la vila si no es modifica l’assignació del PUOSC, al temps que «demanem explicacions» de perquè s’ha actuat d’aquesta manera amb Ivars.

Inversions i ajuts

En l’escrit es detalla que l’assignació d’ajut per inversions per a l’obra més important que plantejava Ivars d’Urgell, la reforma i ampliació de la casa de la vila, és molt baixa (51.784,97 euros per un pressupost de 308.925,98). I s’assigna a l’anualitat 2020, el que obliga a executar i justificar l’obra durant el 2021. Una actuació que, entre la necessitat de buscar altres fonts de finançament i el temps material per fer-ho, des d’Ivars apunten que «Evidentment la Generalitat de Catalunya sap que això és pràcticament impossible, de forma que està incitant a més a que l’ajuntament es vegi obligat a desistir de l’ajut.»

Sense justificació i discriminatòria

La crítica del consistori ivarsenc va més enllà al considerar que «La resolució del PUOSC mostra com no s’ha atès ni contestat cap de les al·legacions presentades per l’Ajuntament d’Ivars d’Urgell.» Hi ho justifiquen amb dos raonaments.

Un, dient que «per una banda la resolució publicada no inclou cap justificació de la desestimació de les al·legacions formulades pel consistori, a diferència dels altres municipis amb casuístiques similars on apareixen els motius.»

L’altra és més greu al considerar que «la resolució modifica la puntuació prevista inicialment però presenta un error gravíssim quan estableix que 3,7358 punts de puntuació general més 10 punts de puntuació específica dona com a resultat 19,7358 punts totals. Aquest fet posa de relleu com malgrat tractar-se d’una convocatòria per concurrència competitiva s’han alterat i modificat les puntuacions de manera discrecional, sense objectivitat ni transparència.»

Obra necessàriaObra necessària

Per tot plegat, l’Ajuntament d’Ivars d’Urgell «no entén com una obra necessària i bàsica pel municipi no ha merescut atenció, puntuació ni suport per aquest PUOSC.»

Es recorda que que es tracta de «obra pendent des de fa dècades i que ha de substituir l’actual que es troba fora d’ordenació segons el planejament vigent, amb accés no adaptat i energèticament ineficient.» I incideix en que «El mateix PUOSC sí que ha previst inversions superiors per a projectes d’altres municipis que també preveuen ampliacions i reformes de cases consistorials.»

Tres projectes

Per últim, en l’escrit es detalla que l’Ajuntament d’Ivars d’Urgell va presentar un total de tres projectes a la convocatòria del PUOSC 2020-2024.

A banda del projecte d’inversió de la “Reforma i ampliació de l’ajuntament” al que se li assigna un ajut mínim de 51.784.97, també va presentar el projecte “Ampliació, vestidors i millora de la seguretat del casal l’Espiga, de Vallverd” que no ha rebut cap assignació econòmica. I un tercer projecte per “Ampliació de les piscines municipals a Vallverd” a la línia de petits municipis al que se li assigna 120.000 euros.

Tot plegat fa que, segons la resolució definitiva del PUOSC, l’Ajuntament d’Ivars rebrà de la Generalitat «tan sols 171.784,97 euros per inversions durant els propers 4 anys, essent aquest xifra molt inferior respecte a la mitjana catalana i respecte els municipis amb el mateix rang de població.»resolució definitiva

El Pla d’Urgell, el que rep menys

La resolució definitiva del PUOSC tampoc ha estat favorable al Pla d’Urgell ja que és la comarca de la demarcació de la Vegueria de Lleida (que inclou sis comarques de la plana de Ponent) que rep menys dotació econòmica, tant en l’apartat de Petis municipis (1.774.177,84 euros) com la de Línia general (3.606.236,68) i en el Total (5.380.414,52). I ho rep tot i ser la tercera més poblada de la Vegueria, on, per contra, les dues més poblades, el Segrià i la Noguera, són les que reben més dotació econòmica.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem