18.07.2018 - 10:03
|
Actualització: 18.07.2018 - 12:03
Entre altres actuacions, els joves voluntaris que participen en el Camp de Treball de Linyola estan ajudant en la recuperació d’un parell de búnquers (tot i que no es van fer anar) de la guerra del 1936-39, que es troben en una finca particular i que formaven part d’una línia defensiva que anava més enllà del municipi.
L’alcalde de Linyola, Àlex Mases, ha considerat que es tracta de dignificar un espai històric i contribuir a recupera la historia local i del país. De fet els búnquers, que es troben al camí de Montgai, formaran part d’una ruta que sortirà del poble i recordarà fets de la guerra.
La recuperació compta amb el supervisió de l’arqueòleg Andreu Moya, d’Iltirta Arqueologia, amb la intenció de preservar al màxim unes construccions que han estat malmeses pel pas del temps i l’acció humana.
Els dos búnquers no tenen sostre, però conserven el túnel d’accés connectat a trinxeres que formaven la línia defensiva i que es recuperaran parcialment per accedir als búnquers.
En les primers actuacions també hi era present Pol Galitó, un dels més reconeguts estudiosos del front del Segre, qui va explicar que en les immediacions hi havia un tercer búnquer, desaparegut per la transformació del sòl agrari, i que els tres formaven part d’una línia defensiva que anava fins a Bellvís, Ivars d’Urgell i altres poblacions fora del Pla d’Urgell.
La quinzena de joves, arribats d’arreu de Catalunya, han participat en altres actuacions de rehabilitació i recuperació d’espais del municipi.