Mapa de temperatures màximes del 3 d'agost

Entra dins de certa normalitat meteorològica que el Pla d’Urgell visqui un episodi de calor a final de juliol o principi d’agost… de dia. De nit les temperatures acostumen a refrescar, tret dels darrers dies en que s’han assolit rècords de temperatures nocturnes, segons un informe del Meteocat, en que parla de nits tropicals (una seqüència en que no baixa de 20 graus).

Elaborat a partir de les Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), l’informe situa dos de les quatre estacions del Pla d’Urgell entre les dotze de Catalunya que han tingut un increment de temperatura nocturna més alt de, com a mínim, els darrers deu anys.

El Poal

De fet, en una d’elles, la del Poal, el registre de dades és des del 1989. En aquest 27 anys la temperatura més alta, fins ara, era de 21,9 (s’hi va arribar el 14 de juny de 2009). Ara el rècord s’ha incrementat en un grau ja que el 31 de juliol es va arribar als 22,9.

Golmés

El mateix dia que el Poal, la XEMA de Golmés també va enregistrar la nit més calenta, en aquest cas, dels darrers 17 anys. Aquí l’increment és mínim, una dècima, tot i que la temperatura és més alta ja que s’ha passat dels 23,3 graus (també del 14 de juny de 2009) als 23, 4 (també del 31 de juliol)

Llindar per perill de calor

A més a més d’aquestes dades, el informe també mostra un mapa on es pot veure que les quatre XEMA del Pla d’Urgell (les dues esmentades més les de Castellnou de Seana i Mollerussa) també han superat, com a mínim un dia, el llindar de perill per calor durant aquests dies.

L’informe explica que aquest és l’episodi de calor més alt dels darrers anys, tret de l’excepcional onada de calor de juliol de 2015.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]