Les Jornades d’Estudis del Pla d’Urgell, a Vila-sana

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí
03.05.2017 - 07:50
Actualització: 03.05.2017 - 09:50

El CIM de Vila-sana acollirà, el 4 de novembre, les VIII Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell a la població, organitzades pel Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà i l’Ajuntament de Vila-sana. Ja s’ha obert el termini per presentar les comunicacions, que quedarà limitat a 14.

L’alcalde de Vila-sana, Joan Sangrà, mostra la seva satisfacció de poder acollir a Vila-sana «l’esdeveniment científic més important que es celebra anualment al Pla d’Urgell». I espera aconseguir tan l’èxit científic com d’acollida. Sangrà ha destacat que li consta que hi ha en preparació un estudi sobre la constitució de Vila-sana com a municipi independent (des del 1933) i erspera que arribi per presentar-se durant la jornada del novembre.

D’altra banda, pel portaveu de Mascançà, Josep M. Cabau, la Jornada de Vila-sana serà la vuitena i complirà amb la fita d’haver circulat per la meitat dels municipis de la comarca. Les Jornades es celebren cada any a un poble diferent des del seu inici (Golmés, Miralcamp, Bellvís, Linyola, Mollerussa, Torregrossa, Bell-lloc). Cabau també ha esmentat l’estudi sobre Vila-sana i ha destacat que les jornades han ajudat a donar a sortida a molts estudis locals que, no per ser locals, tenen importància i rigor científic.

Sangrà i Cabau han presentat conjuntament el cartell de les VIII Jornades, cartell dissenyat per Albert Martínez i que fa una al·legoria de l’Estany d’Ivars i Vila-sana i al nombre de la jornada amb el número 8.

Presentació de comunicacions

Des del Centre de Recerques s’augura un bon any, ja que ja han començat a rebre propostes d’estudis per ser presentats a Vila-sana al novembre. Justament des del 2 de maig i fins al 15 de juliol s’obre el període per presentar propostes de comunicacions. Diversos investigadors ja han mostrat la seva voluntat de participar-hi, ja que han enviat ja les seves propostes.

Cabau fa una crida a tots els investigadors i investigadores que estiguin realitzant recerques dins el marc del Pla d’Urgell a participar a les Jornades. Només han de fer arribar un correu a mascansa.crpu(a)gmail.com amb la butlleta que es podran descarregar al bloc de Mascançà. Totes les comunicacions rebran resposta abans del 31 de juliol. Cabau ha explicat que tant per no carregar la jornada com per la posterior publicació en la revista Mascançà es limitarà a 14 el nombre de ponències. Si, com es preveu, es supera el nombre de sol·licituts, un comité científic farà la tria dels que es tractaran a Vila-sana.

El Pla d’Urgell com a espai d’estudi

Les Jornades d’Estudis són un esdeveniment obert a tot tipus de recerques centrades en la comarca o en alguna de les seves poblacions. La pluridisciplinarietat ha portat a comptar amb investigacions que van des de la botànica, l’ornitologia, passant per l’antropologia, l’arquitectura, la història, la història de l’art, la geografia, la pedagogia o la filologia.

Bona part de les comunicacions presentades a Vila-sana tenen la possibilitat de ser publicades a Mascançà. Revista d’Estudis del Pla d’Urgell. Una publicació cada any més ben valorada en les agències de qualitat científica, actualment forma part dels catàlegs de Latindex, avaluada a Carhus+, indexada a Dialnet i MIAR i consultable on-line al repositori RACO. I que l’any 2016 ha rebut més de 17.000 consultes en línia.

Josep M. Cabau i Joan Sangrà emplacen al mes d’octubre quan es publicarà el programa definitiu de les Jornades i es sabran les temàtiques a tractar i els investigadors i investigadores que hi participaran.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any