Les IX Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell tindran lloc al Poal el dissabte 20 d’octubre de 2018 al Poal. El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà i l’Ajuntament del Poal s’han constituït en comissió organitzadora aquesta setmana.

El portaveu de Mascançà, Josep M. Cabau, ha assenyalat la importància d’unes jornades itinerants que permeten acostar la recerca als propis habitants de la comarca. Les vuit jornades anteriors han aplegat desenes de pladurgellencs i s’espera que es repeteixi l’èxit aquest any. També s’espera una bona afluència d’investigadores i investigadors que ja l’han passat va superar l’àmbit estatal cap a l’internacional. Per la seva banda, l’alcalde del Poal, Rafel Panadés, ha assenyalat el repte que suposa pel Poal acollir unes jornades com aquestes que any a any han anat consolidant-se com una fita al calendari comarcal.

Cabau i Panadés han presentat el cartell de les IX Jornades d’Estudis, que compta també amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner i de la Coordinadora de Centres de Parla Catalana i la col·laboració de la Universitat de Lleida.

Obert el període de presentació de propostes de comunicacions

La constitució de la comissió organitzadora ha implicat l’obertura del període per presentar propostes de comunicació per a les Jornades. Els candidats a comunicants poden enviar les seves propostes des del 8 de maig fins al 15 de juliol. Cada proposta de comunicació està relacionada amb una investigació que té el Pla d’Urgell o qualsevol dels seus pobles com a marc d’estudi. La cita ha quedat fixada al calendari i diversos investigadors comarcals i de diverses universitats ja han manifestat el seu interès a participar-hi.

Josep M. Cabau ha animat a les investigadores i investigadors a participar-hi enviant la butlleta de preinscripció (Call for papers) al correu de Mascançà. La butlleta es podrà descarregar al blog de l’entitat. Un cop enviades la proposta de comunicació, els i les investigadores rebran una resposta abans del 31 de juliol.

L’esdeveniment científic és obert a tot tipus de disciplines, tan sols es demana que tinguin en compte el Pla d’Urgell o algun dels seus pobles com a marc d’estudi. Així en les vuit edicions anteriors s’hi ha presentat comunicacions de camps que van des de la botànica, l’ornitologia, l’arquitectura, l’economia, la història de l’art, la geografia, la pedagogia, la filologia o la història. I hi ha acollit investigadores i investigadors tan d’àmbits locals i comarcals, com de diverses universitats catalanes i d’alguna estrangera.

Cabau ha recordat que les comunicacions poden ser publicades al proper número de la revista Mascançà. Una revista que ha començat a estar valorada en els rànquings científics catalans i internacionals, com Carhus+, Latindex, MIAR, Dialnet o RACO. A més a més, el nombre de consultes on-line a les recerques publicades des de 2010 ascendeix a més de 40.000.

Finalment, Panadés i Cabau han anunciat que a principis d’octubre es presentarà el programa definitiu amb els i les investigadores i les respectives recerques que s’hi presentaran.

Desè aniversari de Mascançà

Per altra banda, el portaveu de Mascançà ha aprofitat l’avinentesa per anunciar que aquest any es celebren deu anys de la fundació del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà. I que per aquest motiu l’entitat prepara un seguit d’actes durant aquest any per celebrar-ho. Així avui ha presentat el nou logotip que presidirà els actes de celebració d’aquest desè aniversari. El logotip ha estat dissenyat pel golmesenc Albert Martínez.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb