El Consell Comarcal del Pla d’Urgell ha tret a concurs per 316.763,46 euros (IVA inclòs) un projecte que, entre altres, permetrà el control remot i centralitzat a través d’internet de les sis estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) i l’accés públic a les principals dades.

Per això, el projecte a licitació preveu l’actualització dels sistemes d’automatització i control obsolets i la migració a tecnologies que permetin implantar un sistema de supervisió centralitzat a l’EDAR de Fondarella on ja s’hi troba la unitat de laboratori i analítica. L’objectiu final consisteix en optimitzar costos i visualitzar els principals paràmetres de la xarxa de sanejament en una pàgina web d’accés públic.

Incorporar tots els municipis

L’actual xarxa d’EDAR del Pla d’Urgell sumen un cabal de disseny de més de 23.000 metres cúbics per dia. El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés, ha explicat que ara, el Consell, plantejarà a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) la incorporació de Castellnou de Seana, el Poal, Sidamon, Vila-sana, els Arcs, Vallverd i el Bullidor perquè “volem completar tot el Pla de depuració d’aigües residuals de la comarca. Cal prèviament fer un estudi d’alternatives per veure si és millor una nova EDAR o la connexió per bombeig a alguna d’existent”.

Els municipis del Pla d’Urgell amb connexió a EDARS són Bell-lloc d’Urgell (EDAR Bell-lloc); Bellvís (EDAR Bellvís); Mollerussa, Fondarella, Palau d’Anglesola, Miralcamp, Golmés i Vilanova de Bellpuig (EDAR Fondarella); Ivars d’Urgell i Barbens (EDAR d’Ivars); Torregrossa (EDAR Juneda-Torregrossa) i Linyola (EDAR de Linyola).

Altres actuacions

L’execució del Projecte de Reposicions i Millores a l’àmbit del Consell Comarcal del Pla d’Urgell també inclou la millora o renovació d’equipament com la substitució del tractor tallagespa de l’EDAR de Fondarella o de les bombes de capçalera de l’EDAR de Linyola. També es farà la instal·lació de graelles extraïbles als reactors de l’EDAR de Bell-lloc d’Urgell o la impermeabilització de la coberta de l’edifici industrial i instal·lació d’un bis sense fi a l’EDAR de Juneda-Torregrossa. O l’automatització de la porta d’accés a l’EDAR de Barbens-Ivars d’Urgell o la vorera de l’edifici bufants de l’EDAR de Bellvís.

El projecte ha estat redactat des dels Serveis Tècnics del Consell Comarcal del Pla d’Urgell.