Les delacions franquistes i la construcció típica del Pla d’Urgell al número 7 de la revista Mascançà

VilaWeb
Miquel Bresolí (Text i fotos)
13.11.2016 - 22:29
Actualització: 13.11.2016 - 23:29

L’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell va acollir la presentació del setè número de la revista Mascançà, la primera de la que en té cura Moisès Selfa que substitueix a Josep Camps en la tasca que ha portat a la publicació dels sis números anteriors.

L’acte fou presentat per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, que va introduir als diferents ponents, el primer el director de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, Daniel Villarúbias.

El responsable de l’equipament arxivístic del Pla d’Urgell va destacar l’article de la revista dedicat a una «temàtica interessantíssima», la tàpia, el sistema més habitual de construcció al Pla d’Urgell (fins l’arribada massiva del totxo) i del que «feia molta falta» un estudi.

Villarúbias també va aprofitar per reivindicar l’ús de l’Arxiu Comarcal exposant que, ara, algun treball, com el de l’escorxador de Linyola, ja es podria fer des l’equipament comarcal pel recent diposit de documents que ha fet l’Ajuntament de Linyola.

I, per últim, va destacar el fet que la documentació que s’ha estudiat per un treball publicat a la revista hagi estat dipositat a l’Arxiu, una vega enllestit el mateix. Villarúbias ho va definir com «el cercle que es tanca» i va aventurar que serà una pràctica que arribarà a ser habitual en el futur.

En la seva intervenció, Moisés Selfa va agrair la feina feta fins ara per Josep Camps i la dels col·laboradors més immediats en el darrer número.

Va fer un repàs als diversos articles on va destacar un estudi sobre la delació a la postguerra, centrat en R.Carné Albareda; l’estudi sobre el coronel liberal Niubó; la sèrie sobre els mestres del segle XIX i XX del Pla d’Urgell; un sobre el funcionament d’un taller de confecció o un sobre una obra poc coneguda de M.M.Marçal i així fins arribar a la dotzena d’estudis que té la revista, més un document i quatre ressenyes literàries.

Tampoc falta les Marçalades, textos inèdits d’autors de la comarca, en aquest número obra de Josep Borrell.

Els estudis publicats foren presentats durant les Jornades d’Estudis Comarcals de 2015, a Torregrossa.

Tot just d’aquest articles i els que han de venir (les darreres Jornades es van fer a Bell-lloc d’Urgell) en va parlar el director del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, Joan Yeguas, demanant als autors que compleixin els terminis de lliurament i que a partir d’ara no s’allargaran les dates per fer-ho.

Yeguas va fer un repàs estadístic del que ha estat fins ara la revista Mascançà, la tercera amb millor puntuació de les revistes d’Humanitats de Ponent i millorant cada any. Va destacar que s’han publicat 87 estudis fets per 63 autors, destacant Esteve Mestre amb un estudi per revista i Ton Solé amb 6 estudis. Pel que fa les ressenyes literàries se n’hi han fet 29 per 12 autors, essent el més prolífic Bernat Huguet, amb 9 ressenyes, i Josep Camps amb 7. Per últim va situar la història del segle XX com a tema més estudiat, amb 16 treballs, seguit de la literatura, amb 13 estudis. Per últim, el president del Mascançà va destacar l’increment de consultes en línia, amb visites de molts punts diversos del món, tot recordant que cada any es lliura la descàrrega del número publica l’any anterior.

L’acte el va cloure l’alcalde Solsona que va recordar que el suport de l’Ajuntament de Mollerussa (que publica la revista conjuntament amb el Centre de Recerques i l’Arxiu Comarcal) permet «acompanyar i que d’una manera tranquil·la puguem fer la revista, sense l’angoixa de saber si això es publicarà». També aprofitar per recordar el I Concurs de Textos Teatrals per a Espectacles de Petit Format que promou Saó de Ponent, centrat en els anys 40 i 50 del segle passat i que pot tenir en el documentals (disponibles en DVD i que es poden veure els diumenges 13, 20 i 27 al Palau d’Anglesola) realitzats pel Mascançà sobre la II República espanyola, la Guerra del 1936-39 i la postguerra una bona font de documentació.

El número 7 de la revista Mascançà es pot comprar a diversos establiments del Pla d’Urgell

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any