L’Aplec de Joves al Camp, dins la Fira de Sant Josep de Mollerussa , aposta per un format més participatiu

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: ANC Pla d’Urgell
19.03.2018 - 16:23
Actualització: 19.03.2018 - 17:23

El III Aplec de Joves al Camp s’ha celebrat dilluns al matí dins la 146a Fira de Sant Josep de Mollerussa. Enguany la sessió tècnica ha comptat amb un nou format, més participatiu, on els joves han generat debat tot exposant les seves inquietuds i preocupacions que els porta la feina diària.

L’esdeveniment ha arrencat amb una presentació a càrrec de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP, Carmel Mòdol.

En la seva intervenció, l’alcalde de la població i president de l’ens firal ha lamentat la “situació d’anormalitat extrema” que viu el país i ha enviat un missatge de suport i escalf al govern a l’exili, els consellers a la presó i, en especial, a la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, que fou l’encarregada d’inaugurar les dues edicions anteriors de l’Aplec de Joves al Camp.

Viure és que sobreviure

Solsona ha reivindicat l’agricultura com “una manera de poder viure, i no només sobreviure”, en un context polític i econòmic en què, tot i que la Generalitat de Catalunya té competències plenes en agricultura, el govern espanyol “s’ha encarregat de fer polítiques supraautonòmiques per intentar reduir les competències de la Generalitat”. L’alcalde de la localitat ha finalitzat la seva intervenció encoratjant als joves agricultors a tenir un paper protagonista “sense deixar que ningú us marqui quin ha de ser el vostre futur”.

Gent preparada

Per la seva banda, Mòdol ha destacat la necessitat d’incorporar coneixement en el sector agrari, una tasca que realitzen en les 14 escoles agràries catalanes per tal d’incorporar al camp “gent preparada que pugui prendre decisions correctes”. Mòdol ha recordat que, “en un món que s’ha complicat, a banda de ser pagesos hem de ser empresaris”, ja que “no n’hi ha prou amb fer bons productes, sinó que també els hem de vendre i treure’n rendiment”.

Empar Moliner

A continuació, la comunicadora i escriptora Empar Moliner, també filla de pagesos, ha fet una intervenció sobre la importància de la pagesia en el territori català. Moliner, que ha efectuat la seva ponència en clau d’humor, ha explicat la seva vinculació al sector agrari i ha encoratjat els joves a mantenir una professió amb tant recorregut històric.

La seva intervenció ha donat pas a les taules temàtiques, en què els diferents joves assistents han pogut formar part d’un debat participatiu que ha girat entorn de diferents aspectes agraris, com és el cas de l’accés a la terra, sovint conflictiu entre els joves emprenedors que volen iniciar-se en el món agrícola, o la burocràcia requerida en termes d’activitat agrària. En finalitzar els diferents debats, s’ha dut a terme una sessió plenària en què s’han presentat les conclusions i s’ha procedit a la votació entre els participants. Finalment, la jornada ha acabat de la mà d’Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural del DARP.

La sessió, que ha comptat amb joves incorporats fa poc al món agrari i estudiants de cicles formatius agraris, ha estat organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el Campus Empresarial Agrari, JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i Unió de Pagesos amb la col·laboració de Fira de Mollerussa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any