Pla de Barris

Sigui quin sigui el projecte triat entre els tres finalistes per remodelar el centre històric de Mollerussa, comportarà un canvi d’hàbits i de circulació tant de persones com, sobretot, vehicles.

I es que els tres projectes consideren que hi ha massa volum de vehicles al centre de la ciutat i preveuen reduir aparcament o donar més espai als vianants.

De fet, tot i que hi haurà un projecte guanyador, la convocatòria del concurs preveu que es puguin adaptar elements o propostes dels dos projectes que poden sorgir de la participació ciutadana que s’obrirà properament.

És el pas següent després que l’Ajuntament de Mollerussa hagi seleccionat els tres projectes finalistes d’entre els sis que es van presentar al concurs d’idees convocat per establir uns criteris urbanístics i estètics per a la reforma dels carrers del centre urbà que formen part del Pla de Barris així com del Grup Sant Isidori. El primer finalista, sota el lema Mollerussa +que mai, és l’agrupació de licitadors de Mollerussa representada per Cristina Clotet i composada amb Esther Gatnau. La segona proposta finalista, en aquest cas, de Barcelona és la representada per Estanislau Roca i composada amb Joan Florit, Aitor Estévez i Yolanda Olmo amb el lema Connecta’t mentre que la tercera, procedent de València és de Antonio López amb el lema Tapiz i que han mostrat a la premsa l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat de la regidora d’Urbanisme, Dolors Bargalló, i la regidora del Pla de Barris, Imma Casanella.

Coincidències

Algunes de les coincidències de les tres propostes són l’establiment de criteris per diferenciar trams per a vianants i trams de trànsit compartit, la utilització d’un paviment unificat i la inclusió d’espais verds en diferents espais com la plaça de Manuel Bertrand i la plaça de l’Ajuntament. També hi ha certa coincidència en el fet d’eliminar places d’aparcaments en diferents carrers per tal de guanyar espai per als vianants així com també incorporar més mobiliari urbà de qualitat i identificatiu de ciutat. Altres propostes coincidents han estat incidir en el carrer de Ferrer i Busquets i en la remodelació dels espais vinculats a l’actual estació d’autobusos per acollir usos lúdics, segons ha explicat l’alcalde.

A banda d’algunes propostes de millora, el jurat valora que els treballs presentats també són coincidents en la detecció de determinats problemes com la necessitat de reduir la superfície que es dedica a l’aparcament i que comporta una fragmentació dels espais de convivència ja que els carrers que els comuniquen resulten ser més aptes pels vehicles que pels vianants, segons ha posat de manifest Solsona. En aquest sentit, ha explicat que malgrat la detecció del problema no s’aporten solucions clares per garantir el trànsit rodat necessari per la càrrega i descàrrega de la zona comercial tot i que es desplaça l’espai d’aparcament a les zones de la perifèria. Per aquest motiu, es demanarà als tres finalistes que “obrin l’objectiu de l’àmbit per resoldre qüestions que no acaben d’estar resoltes”, ha dit Solsona

Procés obert a la ciutadania

A les tres propostes finalistes s’atorgarà un premi de 4.000 euros, tal i com marquen les bases d’aquesta primera fase del concurs, segons ha explicat l’alcalde. La segona fase del mateix serà aquella en la que intervindrà la ciutadania a través d’un procés participatiu que permetrà escollir el guanyador final, que pot ser que inclogui propostes dels altres sis projectes presentats a concurs ja que les idees queden en propietat del consistori.

En aquest cas, Solsona ha explicat que des de la regidoria de Participació s’està treballant en el reglament que ha de regir els processos participatius, com el que es vol obrir per escollir quina opció de reforma del centre urbà prefereix la ciutadania. En aquest sentit, ha dit que la previsió és que aquesta tardor ja estigui aprovat aquest reglament i que per Sant Josep es pugui fer la consulta ciutadana o, si els terminis es compleixen, veure’n el resultat perquè s’hagi pogut fer abans. En tot cas, ha assegurat que els pressupostos del 2017 ja inclouran una partida per començar a fer actuacions en aquest àmbit.

Pel que fa al procés participatiu, Solsona ha dit que es definirà clarament un seguit de preguntes en base a aspectes concrets de les propostes i també qui pot votar ja que, a banda de la ciutadania de Mollerussa major de 16 anys, es contemplarà aquelles persones que no estiguin empadronats a la ciutat però tinguin negocis a la zona d’influència.