La recollida selectiva creix al Pla d’Urgell, tot i que la presència d’impropis encara és un problema

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
07.05.2020 - 08:51
Actualització: 07.05.2020 - 10:51

El Pla d’Urgell ha incrementat en 1,4% l’índex de recollida selectiva de brossa, situant-se en el 46% de mitjana i amb tres municipis de la comarca (Linyola, Fondarella i el Palau d’Anglesola) ja han assolit el 50% que marca la Unió Europea com a percentatge òptim de reciclatge. En la banda negativa hi ha la presència d’impropis, es a dir, fracció que es llença on no toca, sobretot a orgànica i envasos.

Ho ha explicat el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés, acompanyat del tècnic de Medi Ambient, Ramon Montserrat, i altres membres de l’ens comarcal en una roda de premsa telemàtica.

Els responsables comarcals han dit que s’incidirà en la recollida d’orgànica, la única que ha baixat enguany, amb una campanya informativa i el repartiment de brosses compostables, més resistents que les que es feien anar primer.

Impropis

Preguntats sobre la presència d’impropis, que ha augmentat, han dit que en les bosses d’orgànica hi apareixen plàstics o tèxtil sanitari (bolquers, sobretot). Mentre que a la d’envasos hi apareix orgànica, plàstic no envàs, vidre i roba. I al paper hi surten envasos bric o paper plastificat. Tots aquests elements mal reciclats fan que el cost de la recollida s’incrementi.

50%

La campanya informativa i les accions que se’n derivin es fan amb l’objectiu més immediat d’arribar al 50% de recollida selectiva, tal com marquen les normatives europees. Ha considerat que es va pel bon camí però cal afinar una mica més, sobretot en els municipis amb polígon industrial que fa que baixi la mitjana (als nuclis urbans ja es troben en xifres similars als altres).

En la part positiva també s’ha destacat l’increment a l’alça de la recollida d’escombraries a les deixalleries i en el servei a domicili de voluminosos.

Relacionat amb la reaprofitament de voluminosos o certs elements deixats a la deixalleries, Panadés ha explicat que l’acord que s’havia de signar amb ACUDAM, que farien les tasques de restauració ha quedat en suspéns mentre duri l’actual crisi sanitària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any