D’avui en vuit, el dimecres, 20, el Teatre de L’Amistat de Mollerussa tornarà a ser l’espai d’una nova Marató de Donants de Sang, la setena, a la capital del Pla d’Urgell. Es fa amb el lema «La superexperiència de donar sang. Molt més del que dones» amb el qual es vol incentivar a la població a gaudir de la vivència de ser donant de sang. Com a novetat, els donants rebran un SMS per informar-los quan arribi la seva sang a un hospital per a ser transfosa a un pacient.

La presentació del funcionament d’aquesta nova edició, que començarà a les deu del matí i s’allargarà durant 12 hores, ha anat a càrrec del regidor de Benestar Social, Josep Lavin, acompanyat pel tècnic coordinador del Banc de Sang i Teixits de Lleida, Albert Bobet, i la presidenta de l’Associació de Donants del Pla d’Urgell, Maria Lluisa Visa, així com un col·laborador de la mateixa, Òscar Gallinat.

Superar les 240 donacions

L’objectiu, segons ha explicat Maria Lluisa Visa, és poder superar les 240 donacions que es van recollir l’any anterior. De fet es vol recuperar les xifres dels primers anys i per això s’anima als actuals donants a convidar altres persones i es preparen activitats. Per això compten amb la col·laboració de diferents entitats i particulars de la localitat que han confirmat la seva participació com són, entre altres, Creu Roja Pla d’Urgell, GE Serralada, el Casal Popular de L’Arreu, l’Agrupació Sardanista o l’Espai Jove Cultural, coordinat des de l’Ajuntament, els participants del quals animaran a la donació amb uns capgrossos que han confeccionat i faran una rua per carrer de la ciutat com a reclam. Visa també ha explicat que durant aquest curs també s’ha fet una tasca de sensibilització en alumnat del cicle superior de les escoles de primària, per tal de treballar els valors pel que fa al voluntariat i a la donació de sang, una tasca que esperen que tingui fruit entre els familiars dels alumnes a l’hora d’acudir a la crida.

Mil donacions diàries

Per la seva part, Albert Bobet ha recordat que es necessiten mil donacions cada dia per cobrir les necessitats de sang a Catalunya i d’aquí la importància d’organitzar actes com el d’aquesta Marató, sobretot per afrontar els mesos d’estiu quan es comprova que hi ha un descens en la recollida de donacions. Així mateix, també es recollirà donacions de plasma encara que, en aquest cas el donants seran citats des del Banc de Sang i Teixits ja que, malgrat aquest tipus de donació és semblant a la de la sang, requereix d’un procés més llarg que dura 45 minuts. Val a dir, en aquest sentit, que el plasma s’utilitza per a transfusions en cas de grans cremades o accidents greus o en l’elaboració d’hemoderivats.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb