La jornada del GRTP, a Sidamon, aporta una visió global inèdita del món ilergeta

VilaWeb
Miquel Bresolí (Text i fotos)
13.02.2017 - 19:41
Actualització: 13.02.2017 - 20:41

La pràctica totalitat dels arqueòlegs que treballen actualment el món ilergeta es van donar cita dissabte a la jornada «Territori i poblament a la Plana Ilergeta» que el Grup de Recerques de les Terres de Ponent (GRTP) va organitzar a Sidamon.

El president del Grup de Recerques de les Terres de Ponent, Miquel Torres, ha destacat la «participació fantàstica de tots els arqueòlegs» que actualment es mouen i aporten dades del món ilergeta. De fet, fins i tot tels que no han pogut participar de la jornada faran igualment la seva aportació documental en el llibre que s’ha de publicar l’any vinent i que recull totes les intervencions del dissabte

Iltirta i Bolskan

Un altre aspecte que ha destacat Torres es que «per primera vegada» arqueòlegs «de la Franja, d’Aragó» han participat en una jornada conjunta, si més no dels darrers 20 anys. I es que Torres ha recordat que que a més a més del territori dominat per Iltirta (l’actual Lleida), l’altra banda del Segre i del Cinca també és món ilergeta amb Bolskan (Osca) com a ciutat destacada.

En aquest sentit, el president del GRTP ha explicat que s’ha deixat al marge les excavacions que es fan a la Segarra, ja que és territori lacetà, i al jaciment de l’Antona, a Artesa de Segre (Noguera) que es trobaria a la frontera del territori ilergeta i queda per definir si en forma part o no.

Tot plegat ha fet que, entre ponències i taules rodones, s’hagi aportat nova informació del ilergetes, s’hagi posat en comú el que s’està fent actualment, s’ha generat debat i s’ha quedat amb ganes de tornar-hi. Així, Torres ha considerat que si l’any vinent es pot publicar el llibre que recull la jornada, cap al 2019-20 es podria tornar a fer-ne una altra jornada.

Per altra banda, ha destacat l’assistència de públic durant tot el dia (de 80 a 40 persones per ponència) així com la quarantena que diumenge van visitar el Tossal de les Tenalles de Sidamon i els Vilars d’Arbeca. Al Molí de l’Espigol de Tornabous s’hi va anar però es va deixar la visita per un altre dia per manca de temps.

El Tossal de les Tenalles

Tot just la recuperació dels Tossal de les Tenalles és un dels altres aspectes positius de la jornada. Torres ha celebrat l’aposta que l’Ajuntament de Sidamon vol fer de cara a recuperar aquest espai i espera que la jornada hagi servit pe sensibilitzar a tothom de la importància d’aquest jaciment iber que fa molts anys que està oblidat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem