La jornada del GRTP, a Sidamon, revaloritzarà el passat ibèric del Pla d’Urgell

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí
08.02.2017 - 11:57
Actualització: 08.02.2017 - 12:57

El Tossal de les Tenalles de Sidamon és el màxim exponent ibèric del Pla d’Urgell. Dissabte, però, a més de reivindicar la importància d’aquest jaciment, s’aportaran noves i rellevants dades del passat ibèric del Pla d’Urgell com són el pas de l’exèrcit d’Aníbal per la comarca o la notícia de cranis enclavats. Tindrà lloc en la XLV Jornada de treball del Grup de Recerques de les Terres de Ponent (GRTP) amb el títol de «Territori i poblament a la Plana Ilergeta» i que tindrà lloc el dissabte, 11, a Sidamon i diumenge, 12, en diversos enclavaments ibèrics de Ponent.

S.Garralón, M.Torres i S.Balcells durant la presentació

La presentació de la jornada, al Consell Comarcal del Pla d’Urgell, ha anat a càrrec de Miquel Torres i Sebastià Garralón, president i secretari del Grup de Recerques de les Terres de Ponent, acompanyats del regidor de Sidamon, Sergi Balcells.

Torres ha considerat que és «necessària una revisió del que s’ha fet els darrers 25 anys del món ibèric» tot recordant que «la història no és una pàgina tancada».

Per una banda ha reivindicat la importància del Tossal de les Tenalles, al que ha qualificat de «dissortat» ja que tot i ser un dels primers jaciments que es va excavar, ara fa cent anys, i que va aportar moltíssima ceràmica (exposada o emmagatzemada al Museu d’Arqueologia de Catalunya) i on s’hi va trobar la primera cisterna ibèrica de la Península, no ha tingut continuïtat i, des de principi dels anys 80 del segle passat, ha estat pràcticament abandonat.

En aquest sentit tant Torres com Garralón han considerat la importància de que el Tossal de les Tenalles sigui recuperat, posat en valor i que arribi a formar part de la xarxa de poblats ibèrics. Oimés, segons han explicat, quan només s’ha excavat un 5% del que era el poblat.

Importants troballes

En l’atapeïda programació de la jornada del dissabte, que tindrà lloc a la sala d’actes de la casa de la vila de Sidamon a partir d’un quart de deu del matí, destaquen dues ponències que aporten dades rellevants dels passat ibèric no només de la comarca sinó català.

Per una banda, la notícia de cranis enclavats al Pla d’Urgell. El seu ponent, Sebastià Garralón, ha destacat que el fet de tenir informació de cranis enclavats a l’interior del territori català (s’estan buscant les restes) ja suposa un canvi en les teories de com es van assentar els ibers al territori català. Fins ara només s’han trobat cranis enclavats a la zona de costa.

Per altra, Miquel Torres farà una ponència sobre monedes cartagineses de la Segona Guerra Púnica trobades a la plana d’Urgell i que acota els pas de les tropes d’Aníbal pel territori català cap a Roma, una qüestió que ha generat sempre molt debat.

Un repàs exhaustiu

A banda d’aquestes dues ponències, se’n presentaran altres vint, acompanyat de taules rodones, i que agafaran tots les períodes històrics de la cultura ilergeta que, en paraules de Torres, va més enllà del Segre i que en la jornada del GRTP mostrarà les coincidències i diferències que hi ha entre «la plana oriental i l’occidental» amb el riu de punt mig.

Homenatges

La jornada de Sidamon també retrà homenatge a dos membres del Grup de Recerques de les Terres de Ponent recentment desapareguts: Josep Barberà i Farràs i Jordi Pérez i Conill.

Aprofitant la presentació, Torres ha recordat que el GRTP es va crear el 1976 i per tant és un dels primers grups de recerques que es va formar en la «recuperació cultural del post-franquisme». També ha explicat que les ponències de la jornada es plasmarà en un llibre. Aquesta és la segona vegada que un municipi del Pla d’Urgell acull una jornada del GRTP. L’altra havia estat Barbens, al 2006, on es va parlar de les ordes militars a Catalunya.

El passat de Sidamon

Durant la presentació i una posterior visita a la casa de la vila de Sidamon, el regidor Sergi Balcells ha manifestat la voluntat de revaloritzar les restes ceràmiques que es conserven al municipi i de les que es pot veure una petita mostra a les dependències municipals.

Diumenge, visites guiades

La jornada tindrà continuïtat el diumenge, 12, amb visites guiades al Tossal de les Tenalles, els Vilars d’Arbeca i el Molí d’Espígol de Tornabous. La concentració de la sortida tindrà lloc, a les deu del matí, davant del restaurant Els Quatre Llops de Sidamon.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any