Con ja ho va fer l’any passat, el Circuit d’Autocròs de Mollerussa tornarà a ser, el dissabte, 28, l’escenari de la Fita Alta Madness, una cursa de caràcter solidari envers les malalties minoritàries com la miopatia miotubular i, enguany, també la neurofibromatosis.

Els detalls de la cita els han presentat el regidor de Cultura, Joan Ramon Domingo, el coordinador de la Regidoria d’Esports, Jordi Aymerich, i per Jordi Balagué i Lluís Rosselló, membres del Grup Excursionista Serralada, entitat organitzadora de la Fita. Tots dos han explicat que es tracta d’una cursa minoritària per a lluitar contra malalties minoritàries. De fet, l’any passat els fons recollits van ser destinats a lluitar contra la miopatia miotubular, “una malaltia minoritària que afecta nounats, amb una esperança de vida de només 1 any”, tal com ha comentat Jordi Balagué. La donació es fa a través de la fundació anglesa Myotubular Trust.

Enguany i com a novetat, Balagué ha comentat que, recollint una idea dels pares d’un nen afectat per miopatia miotubular, el Lluc, era ampliar el camp solidari a altres malalties minoritàries, motiu pel qual els fons recollits es repartiran a parts iguals també per als afectats de neurofibromatosis, entre els quals hi figura un altre nen de Manlleu, l’Àxel.

Cursa vertical

Pel que fa a l’aspecte estrictament esportiu, la Fita Alta Madness pretén traslladar a un terreny pla com és Mollerussa el concepte de cursa vertical, i atès que no hi ha un desnivell prou important (el punt més elevat de la comarca és la Fita Alta, amb 298 metres), la prova planteja suplir aquesta mancança fent “100 pujades i baixades a la rampa del circuit d’Autocròs de Mollerussa, fent un total de 7 kilòmetres i 700 metres de desnivell positiu”, ha explicat els organitzadors.

Subhasta a cegues

La cursa té, a més, una altra peculiaritat: només compta amb 10 dorsals pel fet que l’organització vol que sigui minoritària. Per tal d’atorgar aquests 10 dorsals, es du a terme “una subhasta a cegues” que es tanca aquest divendres i en la que els dorsals s’adjudiquen a les ofertes més altes, amb la qual cosa es poden garantir recaptacions força generoses. En aquest sentit, Balagué ha recordat que “el primer any vam poder recollir 1.500 euros amb dorsals i 1000 euros de donacions particulars i empreses, amb la qual cosa el primer any van poder entregar 2.500 euros a la fundació. L’any passat amb dorsals van fer 3.300, que és “una autèntica barbaritat, ja que són 330 euros de mitjana per dorsal” , ha comentat Balagué. Aquestes xifres van créixer encara més gràcies a les donacions de particulars i empreses, situant-se en un total de 4.500 euros l’any passat. De fet, Balagué ha destacat que “cada any hi ha hagut gent que s’ha quedat a fora de la subhasta però igualment ens han donat els diners que havien ofert”.

La Fletxa de la Fita Alta

Atès que hi ha només 10 dorsals, i que hi ha molta demanda, Balagué ha explicat que prèviament a la Fita Alta, a les set de la tarda, es farà l’anomenada La Fletxa de la Fita Alta, que premiarà a qui faci mes ràpid un únic ascens amb la participació a la Fita Alta Madness, amb la qual cosa dels 10 dorsals adjudicats per la subhasta a cegues, es passarà als 11 definitius que prendran part en la competició. El guanyador de La Flexta rebrà també com a premi una samarreta commemorativa d’aquest triomf, mentre que el vencedor de la Fita Alta rebrà el títol de La Bèstia de la Fita Alta, mentre que els que l’acabin seran compensats amb la samarreta de finishers i els que no l’acabin, amb la camiseta de loosers amb carnet.

La Fita Alta Madness, a més a més de l’Ajuntament, també compta amb la col·laboració del Jovent de Mollerussa que posa una barra per servir beure i menjar als que s’atansen a veure la cursa. En aquest cas, també el que es recull es destinarà a la donació final.