El Parc de les Olors de Linyola ha estat l’espai per la presentació de «L’Elixir», un licor elaborat amb camamilla de Linyola (la planta que caracteritza el Parc) per l’empresa Elixirs de Ponent d’Almacelles (Segrià). De fet es tracta d’un licor que també porta una combinació de botànics (canyella o marialluïsa, entre altres) i que ja ha estat guardonat amb una medalla d’or (dins la categoria Vins de licor) al certamen internacional Catavinum World Wine&Spirits Competition 2019, a Vitòria (País Basc).

S’ha explicat durant la presentació del licor on hi han participat el fundador de Elixirs de Ponent, Gerard Barsalà; l’investigador i especialista en la camamilla de Linyola (i creador de la recepta del nou licor), Mingo Sarradell. I el responsable del Parc de les Olors i alcalde de Linyola, Àlex Mases.
Gerard Barsalà, ha destacat les característiques especials del sòl on neix la camamilla de Linyola, que el fa “un producte amb un gust molt agradable i una graduació alcohòlica, de 15 a 17 graus, que n’assegura les propietats digestives”.
Per la seva banda, Mingo Sarradell ha recreat el procés d’elaboració del licor (recollir la camamilla, assecar-la, infusionar i macerar. També ha explicat que amb el producte s’han“mantingut les seves propietats, però aconseguint que agradi al consumidor per la seva subtil dolçor gràcies a les característiques especials de la terra de Linyola”.
Una versió innovadora d’un licor tradicional
El fet que ‘L’Elixir’ hagi baixat la seva graduació alcohòlica i la combinació dels botànics li permet tenir altres usos, més enllà del tradicional de licor digestiu. Així, el licor de camamilla es pot utilitzar com a base per fer còctels en l’àmbit de la destil·leria o com a ingredient culinari. De fet, ja se n’han fet alguns postres, com per exemple combinada amb pera i potenciant així els productes de proximitat.
Per últim, Àlex Mases ha mostrat el seu orgull perquè la camamilla que es produeix amb plantes que han crescut a la població del Pla d’Urgell sigui reconeguda i avalada amb premis internacionals. Mases ha recordat que la camamilla de Linyola té un 25% més de principis actius que altres varietats seleccionades. De fet, Linyola celebra cada any una fira dedicada exclusivament a la planta. La d’enguany, que serà la sisena, està previst que tingui lloc el pròxim 19 de maig.