La barca de ciment torna a l’Estany d’Ivars i Vila-sana

  • Ja es pot veure a Cal Sinén coincidint amb el Dia i la Fira de l’Estany

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
01.04.2017 - 07:23
Actualització: 01.04.2017 - 09:23

La barca de ciment, un dels símbols amb que identifiquem l’antic Estany torna ara, també simbòlicament, al recuperat Estany d’Ivars i Vila-sana. I es que una barca, propietat de la família Coll d’Ivars d’Urgell, ha estat cedida al Consorci de l’Estany per a ser mostrada a Cal Sinén.

De fet la barca ja es pot veure a Cal Sinén i és un atractiu més del Dia de l’Estany (diumenge, 2) que es fa a l’entorn d’aquesta masia identificativa de l’Estany i que forma part dels actes que es fan a Ivars d’Urgell dins de la Fira de l’Estany que comencen dissabte, 1, a la tarda, al pavelló municipal.

Barques singulars

La barca, ara exposada, fou recuperada i conservada des de pocs anys després de la dessecació de l’antic estany, l’any 1951, per part de Josep Maria Coll, de cal Rondan, una de les masies emblemàtiques properes a l’espai.

En paraules del coordinador tècnic del Consorci, Toni Costa, es tracta d’un element singular, únic i representatiu de les reconegudes barques de ciment de l’antic estany, vinculades a les passejades en barca i les caceres que s’hi celebraven i és per això que adquireix un important valor històric i cultural.

Barques pesades però segures

A la primera meitat del segle passat, moment en que van suscitar molt interès, un constructor d’Ivars, Ignasi Bech, en va construir mitja dotzena creant un motlle d’argila, col·locant després una armadura i fent, per últim, l’emplenat de ciment. Segons ha dit Costa, es tractava de barques per a 4 o 5 persones que anaven amb rems de fusta i, tot i ser pesades, una part de la població les considerava molt segures.

Amb aquesta cessió la família Coll vol contribuir a conservar la memòria de l’antic estany i la seva gent, una tasca que ja va fer molt activament Josep Maria Coll. A banda de la barca de ciment, aquesta família també ha cedit al Consorci una fitora original que s’utilitzava en la pesca de l’anguila i una roda de comporta que es va emprar per regular els desguàs de l’antic estany.

Per la seva banda, el president del Consorci, Josep Maria Huguet, i el coordinador tècnic, Toni Costa, s’han mostrat molt agraïts per aquesta cessió, ja que creuen que esdevindrà un element d’interès i atractiu pels visitants de Cal Sinén.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any