La barca de ciment torna a l’Estany d’Ivars i Vila-sana

  • Ja es pot veure a Cal Sinén coincidint amb el Dia i la Fira de l’Estany

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
01.04.2017 - 07:23
Actualització: 01.04.2017 - 09:23

La barca de ciment, un dels símbols amb que identifiquem l’antic Estany torna ara, també simbòlicament, al recuperat Estany d’Ivars i Vila-sana. I es que una barca, propietat de la família Coll d’Ivars d’Urgell, ha estat cedida al Consorci de l’Estany per a ser mostrada a Cal Sinén.

De fet la barca ja es pot veure a Cal Sinén i és un atractiu més del Dia de l’Estany (diumenge, 2) que es fa a l’entorn d’aquesta masia identificativa de l’Estany i que forma part dels actes que es fan a Ivars d’Urgell dins de la Fira de l’Estany que comencen dissabte, 1, a la tarda, al pavelló municipal.

Barques singulars

La barca, ara exposada, fou recuperada i conservada des de pocs anys després de la dessecació de l’antic estany, l’any 1951, per part de Josep Maria Coll, de cal Rondan, una de les masies emblemàtiques properes a l’espai.

En paraules del coordinador tècnic del Consorci, Toni Costa, es tracta d’un element singular, únic i representatiu de les reconegudes barques de ciment de l’antic estany, vinculades a les passejades en barca i les caceres que s’hi celebraven i és per això que adquireix un important valor històric i cultural.

Barques pesades però segures

A la primera meitat del segle passat, moment en que van suscitar molt interès, un constructor d’Ivars, Ignasi Bech, en va construir mitja dotzena creant un motlle d’argila, col·locant després una armadura i fent, per últim, l’emplenat de ciment. Segons ha dit Costa, es tractava de barques per a 4 o 5 persones que anaven amb rems de fusta i, tot i ser pesades, una part de la població les considerava molt segures.

Amb aquesta cessió la família Coll vol contribuir a conservar la memòria de l’antic estany i la seva gent, una tasca que ja va fer molt activament Josep Maria Coll. A banda de la barca de ciment, aquesta família també ha cedit al Consorci una fitora original que s’utilitzava en la pesca de l’anguila i una roda de comporta que es va emprar per regular els desguàs de l’antic estany.

Per la seva banda, el president del Consorci, Josep Maria Huguet, i el coordinador tècnic, Toni Costa, s’han mostrat molt agraïts per aquesta cessió, ja que creuen que esdevindrà un element d’interès i atractiu pels visitants de Cal Sinén.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem