‘L’endemà de totes les fosques’ de Josep Manel Vidal (Alcúdia de Crespins, 1965) ha estat l’obra guanyadora del XX Premi de Poesia Maria Mercè Marçal, que convoca el Consell Comarcal del Pla d’Urgell i que publicarà Pagès Editors dins dela col·lecció Biblioteca de la Suda.

La portaveu del jurat, Àngels Marzo, ha volgut constatar l’alt grau de participació d’aquesta convocatòria (62 obres) i la qualitat i la diversitat d’estètiques de les obres presentades. Pel que fa a l’obra guanyadora, ha ressaltat destresa del seu autor en el domini del càlcul d’estructures “no només dels textos que integren el volum sinó de la totalitat del poemari. Un llibre que respon a una estructura dividida en quatre parts molt ben travades a partir d’una primera prosa que fa de pòrtic al conjunt”, descriu la portaveu.

Marzo ha posat en relleu el magnífic grau d’intertextualitat que s’estableix entre cada un dels poemes en prosa amb les cites que normalment els encapçalen tot dient que “de fet, el text i la cita arriben a assolir un grau de complementarietat gairebé exemplar. S’estableix entre text i paratext un diàleg fluid i sòlid.”

Segons la portaveu, l’alt voltatge líric de tot el volum, la riquesa del llenguatge i la fluïdesa amb que l’ autor va encadenant tot un seguit d’imatges, ens fan veure el món des d’una perspectiva radicalment nova i pel que “fem mereixedor del premi a Josep Manel Vidal, per haver presentat una proposta arriscada i diferent, perquè si bé és cert que en cap cas es pot qüestionar la poeticitat del recull, també és cert que l’autor se la juga transcendint el que normalment s’anomena prosa poètica i va una mica més enllà. De manera que el seu no és un lirisme que es circumscriu al metre, sinó més aviat que s’amara de la forma particularíssima amb que l’autor combina els elements que conformen i integren cadascun dels seus trenta-sis textos”.

El jurat també ha volgut fer una menció especial al llibre finalista titulat ‘Foradant l’os’, tant per la seva vàlua literària com pel domini del autor de construir un volum unitari i de to sostingut.

La paraula

El guanyador ha explicat que l’obra compta amb «3 personatges: 2 que s’estimen (persones) i la paraula, que ho coordina tot». Vidal també ha ressaltat que es tracta «d’un poemari on hi ha llocs comuns: Les meves referències són quotidianes».

Premi de prestigi

Joan Trull, President del Consell Comarcal, ha volgut destacar el paper de la convocatòria poètica com a eina de divulgació de la cultura catalana recordant que “alguns dels autors en aquesta edició, procedeixen de comunitats de fora dels Països Catalans, això demostra el prestigi que el premi està adquirint fora del nostre país, així com l’interès creixent de la poesia escrita en català, corroborat amb l’alt índex de participació d’enguany, el qual duplica el nombre d’obres presentades l’any passat”.

Gala literària

El premi s’ha lliurat en una gala literària i musical amb la participació d’alumnes de l’institut Terres de Ponent de Mollerussa, que han llegit poemes del llibres El sol del Pla, i de l’Aula de Música Pare Irineu Segarra d’Ivars d’Urgell, que han interpretat diverses peces musicals.

I ha tingut com a convida a Lluïsa Julià presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, amiga personal de Maria Mercè Marçal i autora de la seva biografia. Julià ha fet un repàs d’aspectes personals i públics de Marçal des de la seva militància feminista i política així com de defensa de la llengua. Per Julià «crec que (Marçal) estaria molt activa i ficada en el tema de la independència».

L’acte s’ha fet al restaurant Resquitx de Golmés i ha reunit 390 persones.

El Premi

El guanyador del certamen s’ha endut un premi en metàl·lic de 3.000 euros corresponent als drets de la primera edició de l’obra premiada que publicarà Pagès Editors. El jurat l’ha compost Jordi Pàmias, Jaume Pont, Àngels Marzo, Joan Cornudella i Ramón Rubinat

L’autor

Josep Manel Vidal i Juan va néixer a l’Alcúdia de Crespins el 1965. Mestre i escriptor, és autor del bloc ‘Filant Prim’ i de llibres com el poemari ‘El teu nom és un esser viu’ (Germania, 2011); ‘La fràgil arquitectura dels teus gestos’, amb el que va guanyar el 2013 el XVII Premi Josep M. Ribelles de Puçol; ‘Café i canyella’, per la qual va ser finalista del premi de relats Vent del Port en 2013 i que va ser publicat per Pagès Editors en el recopilatori Magranes i altres narracions.

També ha guanyat el Premi Francesc Bru de Canals pel poemari ‘Tots els colors de l’estiu’ i el maig de 2015 es va alçar amb el guardó Antoni Ferrer de poesia de l’associació La Garrofera per la seva obra ‘El cor mineral de la margarida’.