Joan Yeguas recull en un llibre portes i finestres renaixentistes de la plana de Ponent

VilaWeb
J.Yeguas i J.Suau
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí
27.01.2021 - 10:24
Actualització: 27.01.2021 - 11:24

El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà ha presentat el nou llibre del Doctor en Historia de l’Art Joan Yeguas (Castellnou de Seana, 1971), «Sobre portes i finestres de pedra». És tracta d’un tema inèdit a casa nostra com són un recull de portes i finestres renaixentistes de la plana de Ponent. Més d’un centenar de fotografies fan de mostra d’un treball de recerca de 20 anys per pobles i masies de les comarques de la plana.

El llibre, el número 2 de la col·lecció La Boira que edita el Mascançà, s’ha presentat a l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell i on hi han intervingut l’autor i el president del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, Jaume Suau.

Yeguas ha explicat que no te constància de que hi hagi cap llibres de característiques similars ni a Ponent ni altres indrets del país. I, tot i que reconèixer que és un tema lateral, ha volgut destacar el caràcter acadèmic del treball així com el llarg procés de dues dècades de recerca pel territori «crec que no m’he deixat cap poble ni masia».

L’autor ha explicat que el mosta un centenar de fotografies de les més de 3.000 que té arxivades i que corresponen a més de 300 referències arquitectòniques.

Alguns elements que ha destacat és l’anonimat de la majora de mestres d’obra (molts d’ells occitans o bascos, així com també francesos) i que abasta del que es considera el Renaixement a casa nostra (els segles XVI i meitat del XVII). En aquest sentit, Yeguas ha explicat que el Renaixement és més un període que un estil, el que fa que durant aquest dos segles no hi hagi un art homogeni en les peces arquitectòniques que ha recollit. Per l’autor del llibre, aquesta barreja d’estils suposa un atractiu i hi afegeix interès al que ha anat estudiant.

Joan Yeguas també ha volgut explicar que al llibre també es fa referència a altres àmbits territorials perquè li serveixen per comparar amb els que ha estudiat de manera directa. Unes comparacions que li serveixen, per exemple, per descobrir modificacions en els elements com pot ser que les llindes no porten dates cronològiques fins al segle XVI.

Per la seva part, Jaume Suau ha mostrat la seva satisfacció de que el Mascançà hagi pogut tirar endavant aquesta iniciativa editorial (on també hi han col·laborat altres entitats) i ha avançat que ja s’està enllestint el tercer llibre de La Boira.

El llibre ha estat publicat per Saladrigues de Bellpuig que també en te cura de la seva distribució.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any