F.Balcells fa balanç de les primers actuacions i les perspectives pel mandat al Palau d’Anglesola

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí
29.01.2020 - 08:37
Actualització: 29.01.2020 - 09:37

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

L’alcalde del Palau d’Anglesola, Francesc Balcells, va fer dimarts a la nit, la seva primera xerrada «El Palau, present i futur» (vídeo) on va fer balanç del que havia estat el primer mig any de govern municipal, amb les accions empreses per tirar endavant tant els grans projectes, com la resta de programa, i les expectatives pel que resta de mandat.

L’acte, que va omplir la sala d’actes de l’Edifici Sociocultural, fou presentat i moderat pel delegat de l’Agència Catalana de Notícies (ACN) a Ponent, Oriol Bosch. També va recollir i donar a veu a les preguntes formulades pel veïns, tant prèviament per correu electrònic (més d’una dotzena) com qui ho va voler fer per escrit en el mateix acte. Un acte que es va poder seguir en directe, en streaming, pel canal de Youtube de l’Ajuntament del Palau i on també es pot veure gravat.

Les quatre pedres

Balcells va atendre als mitjans de comunicació, abans de la xerrada, on va explicar en especial els quatre grans projectes de mandat (fent el símil a les quatre pedres que fan falta per assentar qualsevol projecte o estructura), la situació actual i les expectatives.

L’escola

La nova escola pública, que es situaria a tocar de l’actual del passeig de Sant Roc i amb la que es complementaria, és el gran projecte, juntament amb la Llar d’Infants. Francesc Balcells va explicar que està tot a punt per tirar endavant, «entra en el primer plec de convenis», però la seva construcció està condicionada a la situació del país. Sobretot a que s’aprovi el pressupost de la Generalitat i que no hi hagi eleccions. També va dir que l’edifici de l’escola de la plaça de la Generalitat es destinaria a acollir entitats locals.

Llar d’infants

Annexa a la nova escola, encara que són dos projectes independents, és la construcció de la Llar d’infants que s’ha de fer amb el PUOSC, motiu pel qual Balcells va dir que ha d’estar enllestida en aquest mandat. L’alcalde va recordar que el Palau és l’únic municipi del Pla d’Urgell que no té aquest equipament com a servei municipal. I va considerar que és necessari per potenciar el creixement del poble. Un creixement que va vincular a comptar amb bons equipaments i ja disposar d’una gran base social, amb 23 entitats (les dos últimes, la del Jovent i una d’Amics del Motor). A més de disposar de superfície, tant per empreses i industria al polígon, a tocar de l’autovia, com per habitatges a les diverses zones urbanitzades del poble.

Residència

Un altre dels projectes grans és dins la Residència de Ca la Cileta, per la gent gran. Balcells va elogiar la gestió del centre per part dels professionals que hi ha envers els seus usuaris, però va dir que cal replantejar la figura de gestió administrativa actual, una empresa de serveis municipal. L’alcalde va explicar que si es vol que sigui plenament pública potser caldrà buscar la fórmula d’una fundació o quelcom similar, que doni més operativitat com potser accedir a subvencions, recuperar l’IVA o rebre donacions, que en el format actual no es possible. També, com una actuació a fer tant aviat som sigui possible, hi ha la instal·lació d’un nou ascensor. També va recordar que hi ha espai municipal per una possible ampliació del servei.

Passarel·la

El quart gran projecte és la construcció d’una passarel·la per a vianants i bicicletes que salvi l’autovia. Va explicar que es un projecte que es fa en conjunt amb Mollerussa i que s’espera comptar amb la complicitat de la Casa Canal, dins dels seu projecte de potenciar les banquetes del Canal. Va recordar que és una actuació que ha de comptar amb l’aprovació del que fins ara ha estat ministeri de Foment espanyol i que ja han començat a fer gestions.

Església

Preguntat per la situació de l’església parroquial, tancada per un ensorrament parcial d’un trebol, Balcells va dir que s’havien mogut administrativament. Així, esperen que el Bisbat de Solsona, propietari i responsable de l’edifici, pugi rebre una «petita ajuda» de l’IEI. També s’està insistint amb Cultura de la Generalitat, que ja ha ajudat a altres esglésies caigudes. I el que seria una aportació importantíssima com és el 1,5% Cultural del Govern espanyol i que ja s’han iniciat tràmits. Tot plegat, va dir, «per deixar l’església en condicions».

Transparència

Balcells va justificar la xerrada dins de la voluntat del grup de govern de transparència, d’explicar el que fan (també va repassar altres punts com la creació de comissions de treball, entre altres), escoltar les demandes dels veïns i, en la propera, retre comptes dels que s’ha fet.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes