ERC organitza una jornada de debat per tractar la segona revolució de l’aigua del Canal d’Urgell

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
15.03.2017 - 13:44
Actualització: 15.03.2017 - 14:44

Un comitè format per diversos càrrecs electes d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), encapçalat per l’alcalde de Bellvís i diputat provincial, Joan Talarn, i el president de la secció local de Mollerussa, Josep Gené, ha dut a terme una jornada de debat en la qual, aquesta formació política, ha adquirit «el compromís de demostrar la voluntat majoritària d’aprofitar totes les possibilitats que ofereix el Canal d’Urgell, tant a l’àrea regable, des de les principals de reg i presa d’aigua, com a les no menys importants de caire històric, natural i paisatgístic».

Talarn, que ha actuat com a portaveu, ha manifestat, durant la lectura del Compromís el suport dels alcaldes republicans de la plana de Ponent a la modernització i les actuacions de reparació de la llera del Canal d’Urgell que permetin continuar desenvolupant les activitats agràries bàsiques per al creixement econòmic i l’estructuració social i geogràfica de les terres de la plana de Ponent. Al mateix temps, ha argumentat que ‘aquestes actuacions no són incompatibles amb la preservació dels valors històrics, naturals i paisatgístics de les lleres del canal. Tot al contrari, esdevenen una oportunitat històrica per aplicar tècniques de construcció i adequació que respectin al màxim aquest patrimoni i, fins i tot, que el potenciïn en aquells punts de la llera on s’han degradat’.

Pel diputat provincial, és una obligació dels càrrecs electes municipals ‘defensar i protegir els valors econòmics, socials, culturals, naturals i paisatgístics dels Canals d’Urgell perquè són història viva dels nostres pobles i patrimoni passat, present i futur dels ciutadans de les terres de la plana de Lleida i de tota la nació catalana’. Per aquest motiu veu necessari preservar les banquetes dels Canals d’Urgell i el medi natural del seu entorn, a través de les eines més apropiades ‘abans de sis mesos’.

A més, ha insistit en el fet que aquesta segona revolució de l’aigua no es pot fer sense la concurrència i la complicitat de tots els implicats, en primer lloc de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell, les col·lectivitats, els regants, els ajuntaments i consells comarcals i, sobretot, els ciutadans i ciutadanes de la plana de Lleida. ‘Es per aquest motiu que, des d’Esquerra Republicana de Catalunya donarem el nostre ple suport de Canal Viu i ens comprometem a elevar-lo al plenari dels respectius ens municipals i supramunicipals com a mesura de protecció de les banquetes i el seu entorn natural’, ha reblat.

La Federació Regional de Lleida, està organitzant, també, un acte que s’inscriurà dins del procés participatiu La República que Farem sobre aquesta temàtica que se celebrarà en les properes setmanes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any