EquiMollerussa, nou pas per a situar Mollerussa com a referent del món equí català

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí
25.04.2018 - 06:23
Actualització: 25.04.2018 - 08:23

Les instal·lacions de l’Institut Mollerussa acolliran, el cap de setmana del 4 al 6, EquiMollerussa, una fira dedicada al món equí, amb proves de morfologia i funcionalitat, concurs de salts, demostració de maquinària, gastronomia i altres activitats adreçades tant al professional del sector com al públic en general. Una activitat que donarà pas a altres, com una secció de l’hospital veterinari que promou la Diputació de Lleida, tot plegat per a situar Mollerussa com a referent del món equí català.

Ho ha explicat el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, acompanyat de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; el director de l’Institut Mollerussa, Antoni Reig; el director de la Fira de Mollerussa, Poldo Segarra, i el representant dels ramaders criadors i col·laborador del certamen, Jordi Pifarrè, en la presentació de l’EquiMollerussa que s’ha fet a l’institut Mollerussa.

En la seva intervenció, Solsona ha definit el nou certamen com “una activitat molt potent de cara als propers anys”, en la qual la Fira de Mollerussa participa a nivell organitzatiu. L’alcalde ha recordat que aquesta va ser precisament una de les línies que l’ens firal va anunciar a principis d’any i que tractaria de “facilitar” els serveis i logística de l’ens a institucions i empreses que ho demanin per a la creació de nous esdeveniments. Així mateix, Solsona ha apuntat la possibilitat que el nou certamen EquiMollerussa, lligat al món ramader, obri la porta a noves iniciatives vinculades amb aquest sector, alhora que ha valorat que “si es creu convenient s’incorporarà al calendari firal de la ciutat”.

Referent en hípica i equitació

Per la seva part, Joan Reñé s’ha referit a l’aposta “clara i compromesa” de la Diputació de Lleida “per dur a terme aquest projecte que és emblemàtic per a Mollerussa i el Pla d’Urgell però també per a Lleida i Catalunya”. Reñé ha remarcat la voluntat de “fer possible que Mollerussa sigui el referent en l’àmbit d’equitació i d’hípica del país”, alhora que ha posat en valor les bones condicions de les quals es disposa, tant en capital humà com en instal·lacions, a més del fet que l’Institut Mollerussa ja imparteixi una formació vinculada al sector equí i hípic. “Les institucions jugarem en l’àmbit necessari que convingui”, ha afegit.

Reñé ha continuat dient que la implicació de la institució va més enllà de col·laborar en l’organització i infraestructura necessària per portar a terme el concurs morfològic de cavalls d’EquiMollerussa, sinó també en “tot allò” perquè el centre de la capital del Pla d’Urgell “acabi sent referent en hípica i equitació”. En aquest sentit, assenyalar que els equipaments habilitats per a les competicions del certamen tindran caràcter permanent per a ús en la formació que s’instrueix al centre i que, coincidint amb EquiMollerussa, es posarà en servei la nova pista de doma.

Reñé ha anunciat a més que l’actuació en l’àmbit hospital veterinari de la Diputació, amb dos centres programats –el del campus d’Agrònoms i el de Torrelameu– es completarà amb un tercer que es concretarà a Mollerussa i que estarà encarat a equí i vacú, bàsicament.

En el marc de la roda de premsa, Reñé s’ha referit també a la visita “profitosa” realitzada al centre Saumur, a França, centre de referència a nivell europeu; així com la rebuda la setmana passada a l’Institut de Mollerussa de representants de l’associació ANCCE, els quals “van quedar agradablement sobtats i satisfets”.

Ampliar oferta

Per la seva part, Antoni Reig, s’ha referit a l’àmplia oferta formativa del centre amb un cicle de grau mitjà de tècnic en equitació que comença enguany, així com altres d’esports, de tècnic esportiu o de tècnic en ramaderia i assistent en sanitat animal.

Més de 200 cavalls

En relació al nou certamen EquiMollerussa, Reig ha destacat l’oferta complementària al concurs en sí mateix com són els espectacles eqüestres programats o les exposicions. En total, Reig ha fixat en més de 200 els cavalls que participaran entre els concursos morfològic i el de salts. “Serà l’inici d’un gran projecte”, ha opinat.

L’Institut Mollerussa farà coincidir el concurs amb la jornada de portes obertes del centre, la qual cosa Reig ha valorat com a positiva i que portarà un nombre important de visitants.

Obert a tothom i gratuït

Poldo Segarra ha parlat del contingut del nou certamen, que serà d’entrada gratuïta, i del seu reclam per al visitant amb propostes per a tota la família. En aquest sentit, ha destacat que els visitants del certamen, que estarà obert al públic general, podran gaudir també d’una part gastronòmica a més d’exposicions i demostracions de maquinària, així com veure la part dels concursos a les diferents pistes i fins i tot accedir a la zona de boxes dels cavalls.

Concurs de morfologia i funcionalitat

Per últim, Jordi Pifarré ha especificat que l’esdeveniment comptarà amb la participació de 70 ramaders en el concurs morfològic-funcional, el qual consta de dues vessants. Una morfològica, on els exemplars seran examinats per la seva fidelitat racial, la seva morfologia i els seus moviments al pas, al trot i al galop. I la funcional, amb el cavall muntat per un genet, on es valorarà la funcionalitat que té cada exemplar. A cada secció hi recorreran cavalls des de l’any fins al 7 anys o més, diferenciats per gènere. Pifarré també ha assenyalat que el concurs de Mollerussa és puntuable per al Saló Internacional SICAB 2018 a Sevilla. A banda de les del país, també hi haurà ramaderies arribades d’Espanya, França, suïssa i Guatemala.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any