Les instal·lacions de l’Institut Mollerussa acolliran, el cap de setmana del 4 al 6, EquiMollerussa, una fira dedicada al món equí, amb proves de morfologia i funcionalitat, concurs de salts, demostració de maquinària, gastronomia i altres activitats adreçades tant al professional del sector com al públic en general. Una activitat que donarà pas a altres, com una secció de l’hospital veterinari que promou la Diputació de Lleida, tot plegat per a situar Mollerussa com a referent del món equí català.

Ho ha explicat el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, acompanyat de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; el director de l’Institut Mollerussa, Antoni Reig; el director de la Fira de Mollerussa, Poldo Segarra, i el representant dels ramaders criadors i col·laborador del certamen, Jordi Pifarrè, en la presentació de l’EquiMollerussa que s’ha fet a l’institut Mollerussa.

En la seva intervenció, Solsona ha definit el nou certamen com “una activitat molt potent de cara als propers anys”, en la qual la Fira de Mollerussa participa a nivell organitzatiu. L’alcalde ha recordat que aquesta va ser precisament una de les línies que l’ens firal va anunciar a principis d’any i que tractaria de “facilitar” els serveis i logística de l’ens a institucions i empreses que ho demanin per a la creació de nous esdeveniments. Així mateix, Solsona ha apuntat la possibilitat que el nou certamen EquiMollerussa, lligat al món ramader, obri la porta a noves iniciatives vinculades amb aquest sector, alhora que ha valorat que “si es creu convenient s’incorporarà al calendari firal de la ciutat”.

Referent en hípica i equitació

Per la seva part, Joan Reñé s’ha referit a l’aposta “clara i compromesa” de la Diputació de Lleida “per dur a terme aquest projecte que és emblemàtic per a Mollerussa i el Pla d’Urgell però també per a Lleida i Catalunya”. Reñé ha remarcat la voluntat de “fer possible que Mollerussa sigui el referent en l’àmbit d’equitació i d’hípica del país”, alhora que ha posat en valor les bones condicions de les quals es disposa, tant en capital humà com en instal·lacions, a més del fet que l’Institut Mollerussa ja imparteixi una formació vinculada al sector equí i hípic. “Les institucions jugarem en l’àmbit necessari que convingui”, ha afegit.

Reñé ha continuat dient que la implicació de la institució va més enllà de col·laborar en l’organització i infraestructura necessària per portar a terme el concurs morfològic de cavalls d’EquiMollerussa, sinó també en “tot allò” perquè el centre de la capital del Pla d’Urgell “acabi sent referent en hípica i equitació”. En aquest sentit, assenyalar que els equipaments habilitats per a les competicions del certamen tindran caràcter permanent per a ús en la formació que s’instrueix al centre i que, coincidint amb EquiMollerussa, es posarà en servei la nova pista de doma.

Reñé ha anunciat a més que l’actuació en l’àmbit hospital veterinari de la Diputació, amb dos centres programats –el del campus d’Agrònoms i el de Torrelameu– es completarà amb un tercer que es concretarà a Mollerussa i que estarà encarat a equí i vacú, bàsicament.

En el marc de la roda de premsa, Reñé s’ha referit també a la visita “profitosa” realitzada al centre Saumur, a França, centre de referència a nivell europeu; així com la rebuda la setmana passada a l’Institut de Mollerussa de representants de l’associació ANCCE, els quals “van quedar agradablement sobtats i satisfets”.

Ampliar oferta

Per la seva part, Antoni Reig, s’ha referit a l’àmplia oferta formativa del centre amb un cicle de grau mitjà de tècnic en equitació que comença enguany, així com altres d’esports, de tècnic esportiu o de tècnic en ramaderia i assistent en sanitat animal.

Més de 200 cavalls

En relació al nou certamen EquiMollerussa, Reig ha destacat l’oferta complementària al concurs en sí mateix com són els espectacles eqüestres programats o les exposicions. En total, Reig ha fixat en més de 200 els cavalls que participaran entre els concursos morfològic i el de salts. “Serà l’inici d’un gran projecte”, ha opinat.

L’Institut Mollerussa farà coincidir el concurs amb la jornada de portes obertes del centre, la qual cosa Reig ha valorat com a positiva i que portarà un nombre important de visitants.

Obert a tothom i gratuït

Poldo Segarra ha parlat del contingut del nou certamen, que serà d’entrada gratuïta, i del seu reclam per al visitant amb propostes per a tota la família. En aquest sentit, ha destacat que els visitants del certamen, que estarà obert al públic general, podran gaudir també d’una part gastronòmica a més d’exposicions i demostracions de maquinària, així com veure la part dels concursos a les diferents pistes i fins i tot accedir a la zona de boxes dels cavalls.

Concurs de morfologia i funcionalitat

Per últim, Jordi Pifarré ha especificat que l’esdeveniment comptarà amb la participació de 70 ramaders en el concurs morfològic-funcional, el qual consta de dues vessants. Una morfològica, on els exemplars seran examinats per la seva fidelitat racial, la seva morfologia i els seus moviments al pas, al trot i al galop. I la funcional, amb el cavall muntat per un genet, on es valorarà la funcionalitat que té cada exemplar. A cada secció hi recorreran cavalls des de l’any fins al 7 anys o més, diferenciats per gènere. Pifarré també ha assenyalat que el concurs de Mollerussa és puntuable per al Saló Internacional SICAB 2018 a Sevilla. A banda de les del país, també hi haurà ramaderies arribades d’Espanya, França, suïssa i Guatemala.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb