Enllesteixen els darrers tràmits per l’enderroc del primer bloc del Grup Sant Isidori de Mollerussa

VilaWeb
Els tècnics en la seva visita al Grup Sant Isidori
VilaWeb Mollerussa/Foto: Ajuntament de Mollerussa
19.11.2020 - 07:52
Actualització: 19.11.2020 - 08:52

L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, ha iniciat el procés d’enderroc del Grup d’habitatges Sant Isidori de Mollerussa que ha començat pel Bloc A. El conjunt està integrat per 4 blocs de 40 habitatges cadascun, promoguts durant els anys 50, que es troben en molt mal estat de conservació.

Els Bloc A consta de 40 habitatges, va ser declarat en ruïna el mes de novembre de 2018 i es troba buit d’ocupants des de l’agost de 2019.

Així, dimecres al matí s’ha signat l’acte de replanteig que és el punt de sortida a les obres d’enderroc, que han estat adjudicades a l’empresa Garcia Reyes, SA, per un import de 74.819,99 euros (IVA exclòs) i un termini d’execució de 5 mesos.

Un cop ja s’han realitzat els treballs previs de trasllat de subministres, els propers dies es procedirà al tancat perimetral de seguretat, el buidatge dels habitatges i elements de façana i patis, per a que finalment hi puguin accedir les màquines per enderrocar el bloc.

L’INCASÒL és el promotor de l’actuació, mentre que els serveis tècnics del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, per encomana de l’Ajuntament de Mollerussa, són els responsables de la redacció del projecte i la direcció facultativa de les obres.

El segon, el Bloc C

Pel que fa als blocs restants, l’INCASÒL preveu licitar les obres d’enderroc del Bloc C durant el primer trimestre del 2021, declarat en ruïna el juny de 2019 i buit d’ocupants des de l’abril de 2020.

Els blocs B i D, de 40 habitatges cadascun, han estat declarats en ruïna el passat 27 d’octubre de 2020 i actualment s’està gestionant el seu desallotjament.

Reallotjament

Paral·lelament i com a part de procés, l’administració està treballant per a garantir el reallotjament d’aquelles famílies del grup vulnerables, per motius exclusivament de risc d’exclusió residencial. Cal tenir present que els blocs del grup són propietat de privats i la declaració de ruïna no genera el dret de reallotjament dels ocupants previst a la normativa urbanística a càrrec de l’administració.

Per portar a terme aquest reallotjament, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) continua mobilitzant habitatges de lloguer adquirits mitjançant tempteig, al mateix municipi. Fins al moment, del total de 85 famílies ja s’han reallotjat 57 i es preveu que ens propers mesos es trobi allotjament per a 28 famílies més.

Tres anys de treball

El mes d’agost de l’any 2017, la Generalitat i l’Ajuntament de Mollerussa van signar un conveni per fixar la col·laboració de la intervenció als blocs del Grup Sant Isidori. Arrel d’aquest conveni i d’una posterior addenda, l’Ajuntament compta amb l’assessorament i coordinació tècnica de l’INCASÒL mentre que l’Agència de l’Habitatge s’està fent càrrec del reallotjament de les persones afectades. L’Ajuntament, per la seva part, rescabalarà a l’INCASÒL d’aquests treballs a partir de la reclamació als propietaris obligats o amb sòls municipals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any