L’actual portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Mollerussa, Engelbert Montalà, ha presentat la seva candidatura a l’alcaldia de la capital del Pla d’Urgell en un acte on va estar acompanyat de la portaveu nacional d’ERC, Marta Vilalta, i els quatre alcaldes que la formació política té a la comarca: Àlex Mases (Linyola), Carles Palau (Bell-lloc d’Urgell), Josep M. Puig (Torregrossa) i Joan Talarn (Bellvís).

La presentació es va iniciar amb un missatge gravat de veu de la secretària nacional d’ERC, Marta Rovira, on va proposar crear república i implantar els valors republicans des dels municipis.

En la seva intervenció, els alcaldes d’ERC al Pla d’Urgell van fer parlar de com han anat governant des que són al càrrec. Així, van dir, s’ha volgut canviar la manera de manar, on les actuacions no es fan per amiguisme, si no com una responsabilitat del càrrec i de l’acció de governar. Una acció de la que van destacar el que van anomenar «valors republicans» com la proximitat, la transparència, la participació o l’honestedat.

També es va destacar la importància d’una Mollerussa forta, com a motor de la comarca i connectat a la mateixa, no d’esquena a ella. També es va dir que Mollerussa ha de ser com el «germà gran» del que s’espera més que sigui «germà» que «gran».

Hi va haver crítiques al Consell Comarcal, tot considerant que 30 anys del mateix govern l’havien «anquilosat» i que faltava un projecte de comarca. Una comarca de la que van dir que ha de girar cap a propostes ecològiques ja que el Pla d’Urgell és de les «més contaminades de Catalunya» i es va parlar de «holanditzar la comarca».

Un altre ens del que van dir que s’esperava canvis és de la Casa Canal per la importància que té l’aigua tant pel reg com pel consum de boca així com per buscar altres usos.

Engelbert Montalà

Engelbert Montalà va ser el darrer en parlar després de rebre l’aval dels oradors que el van precedir.

Montalà va destacar que «sortim com a segona força de Mollerussa», un fet històric en els darrers anys de governs municipals democràtics, un punt de partida important per a que «podem optar a que les nostres propostes arribin a l’Ajuntament».

El candidat a l’alcaldia de Mollerussa per ERC va dir que es presentarà amb una llista amb «més dones que homes…per empoderar les dones» i que sorprendrà molt.

També va parlar d’acabar amb una «política enquistada del copet a l’esquena i ja t’ho faré» i que tot ha de ser per a tots per igual.

Va destacar la importància del sector educatiu a la ciutat, que hauria de tenir més incidència en la mateixa i va fer una especial incidència en la formació professional.

Va dir que presentaria propostes sorgides de «processos participatius» que s’han fet amb la ciutadania ja que «o baixem al poble o el poble no es sentirà interpel·lat».

Per últim va dir que es presentava a l’alcaldia de Mollerussa perquè «no cal que sigui d’aquí, Mollerussa demana que l’alcalde sigui aquí».

L’acte va acabar amb la lectura, per part de Montalà, d’una carta de suport enviada pel president d’ERC, Oriol Junqueras, des del Tribunal Suprem espanyol i que va estar projectada durant el mateix.