Tant si ja heu encomanat el regal de Reis com si no, sempre hi ha un moment per buscar una bona lectura. Ara que comença el 2019 us portem alguns títols del 2018, vinculats d’una manera u altra, amb el Pla d’Urgell.

Els primers es corresponen als dos premis literaris més importants del Pla d’Urgell.

L’usurpador

«L’usurpador» d’Àngels Moreno va guanyar el XIX Premi de Poesia Maria Mercè Marçal (2017) i ha estat publicat per Pagès Editors dins de la Col·lecció Biblioteca de la Suda, 197.

Han entrat a casa

Per altra banda, Rosa Pagès va guanyar el XXIX Premi Literari de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa (2017) amb «Han entrat a casa» i que s’ha publicat com el 324 volum de la Col·lecció Lo Marraco de Pagès Editors.

Versos per la llibertat

La poesia també és la protagonista del recopilatori reivindicatiu «Versos per la llibertat» que conforma el cinquantè volum de la Col·lecció de Poesia Joan Duch de l’Editorial Fonoll. Hi ha autors ben propers com Francesc Balcells Llobera, Josep Borrell o Anton Not i fins a completar els 24 escriptors entre els que hi ha, entre altres, Rosa Fabregat, Josep M. Nogueras, Jordi Pàmias, Francesc Pané, Jaume Pont o Josep M. Sala-Valldaura. Tots recollits per Pere Pena i Carles M. Sanuy (que també hi són).

Plural imperfecte

També poesia és «Plural imperfecte» de Jaume Suau, i també publicat per l’Editorial Fonoll dins la Col·lecció Joan Duch.

El silenci de l’aigua

I un referent del Pla i, en la seva extensió més gran, de la Plana d’Urgell. Francesc Pascual ens porta una nova novel·la, «El silencia de l’aigua» la història d’una família pagesa del Pla d’Urgell, amb repunts històrics. Al número 117 de la Col·lecció Proses de Pagès Editors.

Mascançà

Més enllà de la novel·la i la poesia, el Grup de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà porten el novè número de la revista Mascançà, on es recullen ponències de les Jornades d’Estudis del Pla d’Urgell.

Escoles i mestres de la Segona República al Pla d’Urgell

La mateixa entitat ha presentat enguany una nova col·lecció, La boira, on publicarà treballs que, per la seva extensió, excedeixen la mida dels que es publiquen a la revista. L’any passat es va publicar el primer número, «Escoles i mestres de la Segona República al Pla d’Urgell» d’Esteve Mestre i Ton Solé.

Vigència de Manuel de Pedrolo

I membres vinculats a aquesta entitat, Francesc Foguet i Josep Camps, tenen a veure amb «Vigència de Manuel de Pedrolo». El primer com a editor i el segon com autor d’un estudi en aquest llibre publicat dins la Col·lecció Biblioteca Milà i Fontanals, 67 de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

I com que es possible que ens hem deixem algun, no dubte a preguntar en la vostra llibreria habitual on, a ben segur, us aconsellaran sobre bones lectures.