Els orígens industrials de Mollerussa de la mà de Josep M. Pujol i Saó de Ponent.

  • Artistes comarcals pinten els murals temàtics

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí
23.10.2017 - 14:04
Actualització: 23.10.2017 - 16:04

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
J.M.Pujol mostrant el procés de fabricació d'una rajola hidràulica
Pol Castelló
Peonprisamata
J.M.Pujol davant la premsa de rajoles hidràuliques

L’empresari Josep M. Pujol ha estat el protagonista del primer bloc temàtic del nou curs de Saó de Ponent, que s’ha desenvolupat durant el cap de setmana amb el títol de «Escriure/descriure el territori amb la industria». Un cap de setmana tancat per tres artistes comarcals que han pintat els mural temàtics de l’actual curs.

Josep M. Pujol va sorprendre divendres, 20, a la nit, a la seixantena llarga de persones que van escoltar la seva xerrada ja que, amb l’excusa de la rajola hidràulica, va servir per descobrir la base industrial de la Mollerussa de la primera meitat del segle XX.

El president de Pretensats Pujol va parlar de la importància de la producció de la rajola hidràulica, tant en els inicis familiars del que ara és l’empresa que dirigeix com per altres força conegudes com la vinculada a la família Isanda. Pujol va anar més enllà, però, a l’apuntar dades poc conegudes d’altres empreses, com l’origen vinculat a la producció d’alcohol del que després seria la Forestal d’Urgell o l’existència d’una fàbrica de pasta alimentària a la Ronda de Sant Pere.

Demostració pràctica

La xerrada de Josep M. Pujol va tenir una segona part el dissabte, 21, al matí, tot obrint els baixos de casa seva on es va poder veure la seva col·lecció privada de rajola hidràulica i de complements relacionats com catàlegs de rajoles, destacant un del 1890. Pujol va explicar que la rajola hidràulica està vinculada amb l’aparició del ciment pòrtland durant la primera meitat del segle XIX, que es difondria des de França i que a casa nostra tindria una gran difusió gràcies al Modernisme, que l’utilitzaria com un element decoratiu (i pràctic).

La visita tenia una part final on el mateix Pujol ensenyava com es feia una rajola hidràulica (que agafa la denominació de l’ús d’un material hidràulic, com és el ciment pòrtland, i que s’utilitzava una premsa hidràulica en la seva fabricació). Un procés artesà (tret de la part de premsat) en que cada operari (en cada premsa n’hi podia treballar dos alhora) generava 200 rajoles diàries (8 metres quadrats) tot i que cada rajola estava uns 28 dies en estar a punt per ser utilitzada.

Descoberta del territori

Els membres de Saó de Ponent, Cristina Simón i Jaume Jovells, han fet una valoració del nou camp tractat en el primer bloc temàtic del nou curs 2017-18. Per Simón, la descoberta del passat industrial de Mollerussa també forma part de «la recerca de la cultura del territori» que ens porta on som. Una afirmació que també comparteix Jaume Jovells, tot afegint que «la cultura és un concepte molt ample» com s’ha demostrat amb aquest cap de setmana.

Murals

El primer bloc temàtic de Saó de Ponent es va tancar diumenge a la taula amb la Sobretaula popular (cafè-ginctònic) on tres artistes comarcals van pintar els murals mòbils, al·legòrics a tres dels blocs temàtics que desenvoluparà Saó de Ponent durant el curs.

Els mollerussencs Peónprisamata i Pol Castelló van pintar, el primer, el mural dedicat a l’activitat feta durant el cap de setmana, amb les rajoles hidràuliques de protagonista, mentre el segon va fer el de les festes nadalenques. Per la seva part, la torregrossina Lú va pintar el dedicat a Sant Jordi. Queda el del bloc dedicat a escriure i llegir que no es va fer per l’absència obligada del qui l’havia de pintar.

La festa es va fer amb la col·laboració de l’Associació de Joves de Mollerussa al patí de l’Escola Municipal de Música.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any