Torregrossa

Aviat farà un mes que es van fer les VI Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell a Torregrossa. Una activitat amb molt bona acollida i que va transcorre amb tota normalitat. Una normalitat que ara s’ha vist alterada amb la publicació d’un escrit (al Som Garrigues) per part de l’historiador Josep Rubió on denuncia el vet que va patir per part de l’Ajuntament de Torregrossa pel contingut del que havia de ser la seva xerrada inaugural.

El més sorprenent del cas és que el contingut de la xerrada, que parlava del cost humà de la Guerra a Torregrossa, fa més d’un any que està publicat al número 5 de la revista Mascançà, des d’on es pot llegir o descarregar en pdf, i que recull el que va ser exposat en les Jornades que el Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà va organitzar el 2013 a Linyola.

Tot just que fos un tema ja tractat és un dels arguments que l’alcalde de Torregrossa, Josep M. Vall, ha exposat a VilaWeb Mollerussa perquè es demanés de no tornar-lo a repetir. Vall ha dit que es va considerar que valia més un exposició «més englobadora» i no una de tant específica on es donen noms i cognoms. Per l’alcalde els morts de la Guerra a Torregrossa encara és un tema delicat i «no en volem fer escarafalls…estem per solucionar problemes més que crear-ne de nous».

L’alcalde ha valorat que «Ens hem equivocat? Potser sí, potser no. Vam considerar millor fer-ho aixi».

Mascançà

Pel que fa al Centre de Recerques Mascançà, dimarts va publicar un comunicat on dona suport al Dr. Rubió.

El seu president, Joan Yeguas, ha explicat a aquest diari que els morts de la Guerra «és un tema estudiat, que s’ha de superar» i ha lamentat l’ocasió perduda de fer-ho a Torregrossa. Sobre la negativa de l’Ajuntament de Torregrossa, Yeguas ha dit que va arribar cap al 25 de setembre, al cap d’uns deu dies que se’ls hi enviés el programa final de les Jornades. Davant de la resposta de l’alcalde que «no va ser dur, però sí taxatiu. Suposo que ho devien tenir molt clar», i despreś de valorar la suspensió o no de les Jornades, el Centre de Recerques Mascança va optar per tirar-les endavant ja que estava tot a punt i per l’enrenou que hauria causat als implicats, tot avisant, però, que el Dr.Rubió publicaria un article, que ara ha fet, denunciat els fets.

Yeguas, que ha insistit en que les converses i posicions amb el consistori sempre han estat «clares i transparents» per les dues parts, ha considerat que la decisió de l’Ajuntament de Torregrossa potser és «políticament correcta, moralment, no».

Monument franquista

Torregrossa, segons explica el treball vetat de Josep Rubió, fou un dels municipis de Ponent amb el percentatge de represaliats i morts en la reraguarda (i pels dos bàndols) més alt.

Uns fets que són encara presents a Torregrossa fins al punt que fins fa dos anys, tot just en el primer mandat de l’actual alcalde Josep M. Vall (ERC), no es va retirar el monument franquista que hi havia al parc municipal.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.