Els Capbreus del Palau d’Anglesola, digitalitzats i consultables telemàticament

VilaWeb
L'alcalde Francesc Balcells amb alguns dels capbreus digitalitzats
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Ajuntament del Palau d’Anglesola
01.02.2021 - 07:50
Actualització: 01.02.2021 - 08:50

VilaWeb
VilaWeb
Capbreus del Palau d'Anglesola
L'alcalde Francesc Balcells amb alguns dels capbreus digitalitzats

Un any després de deixar en dipòsit els documents del Palau d’Anglesola a l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, s’ha presentat la digitalització dels Capbreus, els manuscrits més antics del municipi, datats al segle XVIII.

En la presentació, feta a final de setmana, l’ara ex-director de l’Arxiu del Pla d’Urgell (deixa el càrrec al febrer, per dirigir l’Arxiu de l’Alt Penedès), Daniel Villarúbias, ha valorat els documents perquè són de les poques referencies documentals antigues que es conserven al Pla.

Els Capbreus recullen dades molt detallades de les propietats i béns dels veïns. Per això constitueixen una bona font per als estudis demogràfics, socials, econòmics i onomàstics. Tenir-los digitalitzats encara facilitarà més la recerca, tan als historiadors com al públic en general. A més a més, el més antic, del 1717, s’ha enviat a restaurar per preservar-lo. Dels tres volums de Capbreus palauanglesolins (1717-1748 1767) destaca la cura de la cal·ligrafia, ben pròpia del moment, i l’escriptura en llengua catalana, L’alcalde Francesc Balcells amb alguns dels capbreus digitalitzatstot i ser posteriors al Decret de Nova Planta. Des d’ara es poden consultar a Arxius en línia del Departament de Cultura de la Generalitat.

Arxiu Comarcal

L’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, inaugurat a finals del 2009, recull els fons de 10 municipis de la comarca, d’entitats , particulars i també material de la Casa Canal. És un edifici arquitectònic singular, amb espais de consulta còmodes. Actualment compta amb 2000 metres lineals de documentació, dos-cents dels quals provenen del Palau d’Anglesola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any