El Reconeixement Ànima premia a l’activista pels drets dels emigrants a la frontera sud Helena Maleno

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
12.11.2018 - 07:36
Actualització: 12.11.2018 - 08:36

VilaWeb
VilaWeb
Els guardonats amb els Ànima d'Honor Àngel Pujol
Habiba El Mouali

Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, van premiar en la seva tercera convocatòria a l’activista defensora dels drets dels emigrants a l’anomenada frontera sud, Helena Maleno Garzón.

La periodista i fundadora de la ONG «Caminando Fronteras» no va poder recollir personalment el premi a la gala, que s’ha fet divendres al Restaurant Resquitx, al tenir vetada la llibertat de circulació per part del Marroc, on resideix actualment tot i ser de El Ejido (Almeria), i en el seu lloc ho ha fet Habiba El Mouali, de l’Agència Catalana de Cooperació al Marroc.

Dret a la vida

Maleno, la tasca de la qual ha estat criminalitzada en un intent de relacionar-la amb les màfies de tràfic de persones i per la qual té encara oberta una causa judicial al Marroc tot i que l’Audiència Nacional espanyola l’ha arxivada, ha enviat un vídeo d’agraïment ja que considera el premi com “un homenatge a la tasca de defensa del dret de la vida molt més important que aixecar murs”, va dir a l’hora que va aprofitar per llençar un missatge a les administracions públiques perquè esmercin esforços en aquest sentit. Per la seva part, Habiba El Mouali ha assegurat que aquest premi permet donar visibilitat a la feina en defensa dels drets humans de persones que com Maleno salven la vida cada dia a desenes de persones.

Per la seva part, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, que ha lloat la tasca de la guardonada que “té cura d’aquells que no han pogut fer del seu drama una oportunitat”, ha dit que aquests reconeixements permeten a Mollerussa “exhibir al món la seva ànima més solidària” i també destacar la tasca que fan “aquella gent que construeix ciutat, comarca i país” des del vessant més local. Josep Maria Pujol, president del CIS Ángel Olaran, impulsor amb l’Ajuntament d’aquests reconeixements, ha agraït als més de 400 assistents a la XI Vetllada Solidària la seva contribució a la causa del pare Olaran ja que els diners recaptats li permetran ajudar a 500 persones en un mes a través dels projectes que el missioner duu a terme a Etiòpia.

Jurat

L’alcalde i el president del CIS Ángel Olaran són membres del jurat del premi del que també en formen part el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández (que en la gala ha estat representat per Astrid Ballesta, vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació de la Udl); el fundador director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, Joan Josep Guinovart, i el director general de Cooperació al Desenvolupament del Govern de la Generalitat, Manel Vila, qui en el seu parlament com a representant de la Generalitat, va destacar l’esforç de Mollerussa per ser al mapa de la solidaritat.

Ànima d’Honor

En el transcurs de la vetllada també s’han lliurat els Reconeixement Ànima d’Honor Àngel Pujol a les entitats o persones del territori més proper que han destacat per la seva trajectòria o pel seu treball en l’àmbit cultural, esportiu, educatiu o solidari. En aquesta ocasió, han rebut la distinció l’Associació de Dones del Pla d’Urgell Albada, l’Agrupació Excursionista Serralada, en la categoria d’entitats, i a títol personal Teresa Codony, Ramon Monfà i Salvador Duran.

Pel que fa a Teresa Codony (Torregrossa, 1937), destaca per la seva tasca educativa en diferents centres escolars de la ciutat on va exercir com a mestra durant més de 30 anys transmetent valors. En l’actualitat segueix amb la seva tasca altruista ensenyant a pintar a usuaris del Casal per a la Gent Gran i també com a col·laboradora del Museu de Vestits de Paper, on també es guarden algunes de les peces que ha presentat a concurs en els darrers anys.

En el cas de Salvador Duran (Sant Jordi Desvalls 1929), la seva candidatura destaca, a banda de la seva faceta com a cronista esportiu, la seva implicació en l’esport de la ciutat a través de diferents clubs com el Club Voleibol Femení, del qual en va ser president 26 anys; el Club de Natació Mollerussa, que també va arribar a presidir, i el Club Futbol Joventut de Mollerussa, del que va formar part de la junta.

La trajectòria de Ramon Monfà (La Sentiu de Sió, 1930), que ja va ser distingit en el seu moment com a fill adoptiu de Mollerussa, ha estat lligada per la seva passió pel cinema, on món on ha treballat per difondre Mollerussa arreu i d’on li han arribat també distincions per la qualitat artística del seu treball.

Pel que fa a les dues entitats, l’Albada (1990) és una entitat referent no només a Mollerussa sinó en l’àmbit comarcal i compta amb l’actualitat amb prop de mig miler de sòcies que participen activament tant en l’organització com en col·laboració de diferents activitats culturals, esportives i socials que es fan a la ciutat.

La candidatura del Grup Excursionista Serralada (1977) destaca l’activitat duta a terme en més de 40 anys de trajectòria per a connectar esport i cultura fomentant l’excursionisme i la trobada amb la natura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any