El president de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Torra, ha reivindicat la Fira de Sant Josep com “una fira que transcendeix el seu valor intrínsecament local i comarcal per ser una de les fires més importants del nostre país” i d’un sector que, segons ha assegurat “posem al capdamunt de les prioritats del nostre govern”. Ho ha dit en la inauguració de la 147a Fira de Sant Josep de Mollerussa, que ha tingut lloc aquest matí al Centre Cultural de la capital del Pla d’Urgell.

Per la seva part, l’alcalde de la ciutat i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, ha recordat durant la seva intervenció algunes de les celebracions que tenen lloc en el marc del certamen, com les 40 edicions de les Jornades Tècniques o els 39 anys del Saló de l’Automòbil, que situen la Fira de Sant Josep “com a referent i cita inexcusable del sector agrari”. Així mateix, Solsona ha agraït la tasca dels voluntaris i professionals que fan possible el certamen any rere any.

Solsona també ha reivindicat la Fira de Mollerussa com la punta de llança d’allò que representa la ciutat: “visió, oportunitat, ambició, confiança i ser facilitadors de la promoció econòmica del nostre territori”, ha assegurat. Així, ha recordat l’aposta de la Fira per “posar al servei del sector econòmic i l’emprenedoria tota la seva expertesa, infraestructures i recursos humans”.

Durant la seva intervenció, el president de l’ens firal també ha posat èmfasi en la necessitat de desestacionalitzar el concepte de fira “per poder ser referents cada dia de l’any en qualsevol activitat que es faci”. En aquest sentit, ha reivindicat el conjunt de certàmens celebrats a la ciutat i ha posat en valor els més de 12 milions d’euros en volum de negoci indirecte que suposen.

Per la seva banda, Torra ha iniciat el seu discurs recordant els seus inicis al Parlament de Catalunya, en què seia al costat de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona. El president de la Generalitat ha recordat que Solsona l’insistia en el fet que havia de visitar la Fira de Sant Josep. “Alcalde, ja sóc aquí”, ha dit Torra, qui també ha agraït la feina de totes les persones que impulsen el certamen.

El president de la Generalitat ha recordat que Lleida concentra el 46% del total de superfície agrícola en explotació de tot Catalunya, i ha reivindicat l’agrari com un “sector cabdal pel país que volem: competitiu, emprenedor i viu”.

Durant la seva intervenció, Torra ha explicat que, des del govern, comparteixen la preocupació per la crisi de preus del sector agrícola, i ha destacat la necessitat d’aconseguir que el productor “rebi un preu just”. Així, ha recordat la decisió del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de publicar els preus sectorials de referència com una mesura per “atorgar transparència al mercat”. Al mateix temps, Torra també ha denunciat l’”injust” repartiment dels ajuts de la PAC “centralitzats per l’Estat i que no tenen en compte la realitat catalana”.

El 131è president de la Generalitat de Catalunya ha finalitzat la seva intervenció reivindicant el paper dels joves i les dones pageses, i ha refermat el compromís del govern per incorporar, de manera transversal, les polítiques de gènere, per tal que les dones siguin “reconegudes i valorades”, en la mesura que són “imprescindibles”, ha dit.

Solsona denuncia “l’extrema anormalitat institucional”

Solsona, qui ha iniciat el seu discurs recordant que l’any passat ni Carles Puigdemont ni Meritxell Serret el van poder acompanyar en la inauguració del certamen, ha denunciat també “l’extrema anormalitat institucional i política que viu el nostre país”. Així mateix, l’alcalde de la capital del Pla d’Urgell ha expressat el seu reconeixement i escalf als “polítics a l’exili” i tots els consellers i líders socials que estan sent “injustament” jutjats al Tribunal Suprem.

L’acte oficial d’inauguració de la 147a Fira de Sant Josep de Mollerussa, celebrat a l’Edifici Cultural, ha comptat amb la presència de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, el director de Fira Mollerussa, Poldo Segarra, i d’un bon nombre de diputats, senadors i alcaldes de la demarcació.

Un cop acabats els parlaments, el 131è president de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Torra; l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i la resta d’autoritats, han fet un recorregut pel 4t Saló del Tractor i part del Recinte Exterior de la Fira de Sant Josep.

La 147a edició de la Fira de Sant Josep ha obert portes avui amb 294 expositors directes i un total de 25.141 m2 de superfície neta ocupada. 147 anys del certamen, 40 edicions del programa de Jornades Tècniques, 40 anys del Premi d’Innovació en Maquinària, 39è Saló de l’Automòbil, 18 anys de la Borsa Interpirinenca de Cereals o els 20 anys del curs de formació d’auxiliars de fira, són algunes de les celebracions d’aquesta edició -la qual s’allargarà fins dimarts dia 19-, i a les quals s’afegeixen d’altres creades més recentment com el 4t Saló del Tractor o el IV Aplec de Joves del Camp.