El Pessebre Vivent de Linyola celebra els 20 anys amb un immens mural

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí
25.12.2018 - 10:28
Actualització: 25.12.2018 - 11:28

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Un immens mural que cobreix el lateral de Cal Savalls presidirà el Pessebre Vivent de Linyola, que enguany fa 20 anys i farà funcions els dies 26, 29, 30 i 1 i 5 de gener. El mural és obra de l’artista barcelonina Ana Pulido que ha anat a les arrels del romànic i del cristianisme per fer un pessebre sense símbols però que tot just representa «la necessitat de l’ésser humà de ser lliure».

Per l’artista barcelonina, el cristianisme és una «acció revolucionària espiritual del poble…que a partir d’un naixement normal va a la llibertat de l’ésser humà», però que, amb el temps, el poder utilitzaria la religió per tornar a dominar el poble. Per això creu que el seu treball enllaça amb el temps actual en que «ara hi torna a haver-hi un esperit revolucionari» i motiu perquè els colors utilitzats són el «groc i el porpra». Tot just per aquest esperit reivindicatiu les figures de Pulido, que va mostrar les plantilles utilitzades, beuen del romànic català però, lluny de ser hieràtiques, mostren «emocions». Pulido també va agrair l’acollida que havia tingut a Linyola i l’estada que s’ha allargat més del previst per les condicions climatològiques que no sempre deixaven treballar en una obra a l’aire lliure.

Per la seva part, el president del Pessebre Vivent, Jaume Pedrós, va dir que s’havia optat per la realització del mural per celebrar els 20 anys del Pessebre Vivent ja que quedarà en el temps i alhora integra un espai que es pot veure tant des dins del recinte del pessebre com des de l’exterior. També va agrair a Pulido el treball de documentació que havia fet prèviament de la realització de l’obra.

12.000 entrades

Ple que a les representacions (la del dia 30 serà la diürna), Pedrós va dir que enguany es repartiran 12.000 entrades per diferents parcs de Nadal de Ponent i que permetrà l’entrada gratuïta a menors de 10 anys.

Assemblea

Per altra banda, el president del Pessebre Vivent va dir que Linyola acollirà el 25 de març l’Assemblea de Pessebres Vivents de Catalunya coincidint amb els 20 anys del de Linyola. De fet ja s’hi va fer pel desè aniversari.

Millores i imatge reivindicativa

També va parlar l’alcalde de Linyola, Àlex Mases, un dels impulsors del Pessebre Vivent, sorgit de l’Agrupament Escolta Mascançà. Mases va fer una enumeració del material utilitzat des de 12.000 grapes a les 60 plantes, 45 d’elles medicinals, repartides pel pessebre. Va destacar, però, els 200 voluntaris que fan possible el Pessebre Vivent (Pedrós va dir que havia costat engegar després de l’aturada de l’any passat) i algunes millores que s’ha fet enguany.

Així va destacar millores en il·luminació (amb 150 punts de llum i 3.500 metres de cable elèctric) i la voluntat de registrar música pròpia per passar-la pel fil musical del pessebre. Va recordar que hi tornarà a haver el caganer (tot i que no hi serà el gegant) i una imatge reivindicativa de la que no va avançar més detalls.

També va destacar que el Pessebre Vivent de Linyola surt en una article del diari Ara com un dels 5 de referència de Catalunya.

Visita virtual

Una vegada hagi passat les festes, el Pessebre Vivent de Linyola es podrà visitar virtualment ja que un programa permetrà veure’l tant amb figurants com sense, podent posar l’atenció en els molts detalls que formen el pessebre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any