El Palau d’Anglesola ret homenatge al bomber Ramon Espinet, mort a Horta de Sant Joan fa deu anys

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí
02.09.2019 - 08:11
Actualització: 02.09.2019 - 10:11

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Un dels passejos més concorreguts pel jovent de l’eixample de ponent del Palau d’Anglesola ja porta el nom de Ramon Espinet (el Palau d’Anglesola, 1962), un dels cinc bombers morts, el 21 de juliol, al foc d’Horta de Sant Joan (Terra Alta) de fa deu anys.

L’acte es va fer coincidir amb la 35a Marxa Cicloturística del Palau d’Anglesola, una bicicletada que es va aturar al parc de bombers de Mollerussa, on es va esmorzar. Allí es va parlar dels elements que recorden el Ramon Espinet i els valors que defensava, així com una explicació del funcionament del parc. La bicicletada, a la que s’hi van afegir una vintena de bombers de les comarques de Ponent en bicicleta, i dos dotacions van tornar al Palau fins la nova avinguda Ramon Espinet.

Amb el cor a la mà

L’acte inaugural va comptar amb la presència de la família més propera, des de la mare Rosita al fill Pau passant per la germana Dolors, germans Jordi i Carles i viuda Maribel, així com altres familiars, amics i veïns del Ramon Espinet. Pregunta pels mitjans, Dolors va dir que la dedicatòria d’un carrer al seu germà era motiu de «satisfacció i orgull intern», però que també era un reconeixement merescut ja que el Ramon «es feia estimar com a familiar i veí. Pensava en tots». L’alcalde del Palau d’Anglesola, Francesc Balcells, va recordar, com s’havia explicat al parc del bombers, els valors que defensava el Ramon, des de la defensa de la natura a l’altruisme, i va convidar a tothom, i en especial als més joves, a posar-ho en pràctica. També, atenent als mitjans, va dir que posar-li el nom d’Espinet al carrer és «un deute com a població amb la generositat d’aquesta persona».

La inauguració es va fer en la part del passeig, on s’ha plantat una alzina (recordant la vegetació d’Horta) en record d’Espinet, i es va descobrir una placa que anomena el vial per part del fill de l’homenatjat, Pau, i els hereus i pubilles d’enguany del Palau, entre els aplaudiments dels assistents i el so de les sirenes dels camions de bombers.

L’acte va acabar amb paraules de record i agraïment dels familiars i es van penjar cintes a l‘alzina recordant els valors del Ramon i convidant a tothom a posar-los en pràctica.

Durant la Cicloturista es va repartir una xapa commemorativa on hi havia un logo i un lema creat pel Ramon Espinet que diu «Amb el cor a la ma».

Cinquena població de Catalunya amb un carrer dedicat a un bomber

En acte inaugural participatiu es va recordar que el Palau d’Anglesola és la cinquena població de Catalunya que dedica un carrer a un bomber mort en acte de servei.

Així, segons els registres del bloc https://historiesdebombers.blogspot.com/ a Catalunya, des del 1877, 82 bombers han mort en acte de servei. Només quatre poblacions (a les que ara s’hi afegeix el Palau) tenen noms de bombers al nomenclàtor: Mataró: “carrer dels Bombers Madern i Clariana”, en record a Francesc Clariana i Manuel Madern, morts el 1958, Castellar del Vallès, “Passatge David Expósito Belchin”, mort el 2008, Organyà, “carrer del Bomber Joan Espluga”, mort el 1988, i Girona: “carrer de Joan Torró i Cabratosa” mort el 1989.

Altres actes commemoratius

A més a més, arran del desè aniversari de la seva mort, el municipi del Pla d’Urgell, ha dedicat altres actes a recordar la tasca dels bombers i la figura del Ramon. Alguns palauanglesolins van participar a cursa commemorativa del 21 de juliol, a l’Horta de Sant Joan.

El Casal d’Estiu ha dedicat espai pedagògic per descobrir la biografia del Ramon. Els Amics del Camí, en una passejada estiuenca, han recordat l’afició pelegrina i d’hospitaler que tenia. I la revista local, Avenç del Palau d’Anglesola, editarà un monogràfic evocant la seva figura.

Membre del GRAF

Ramon Espinet tenia 46 anys quan va morir en acte de servei als incendis de l’estiu del 2009, a Horta de Sant Joan. Espinet era un experimentat bomber (amb una vintena d’anys d’experiència) que formava part del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF), integrat per membres de la demarcació de Ponent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes