El Palau d’Anglesola entra al CNIAC

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Ajuntament del Palau d’Anglesola
08.11.2020 - 14:56
Actualització: 08.11.2020 - 15:56

Creats el curs passat, el Consell d’Infants i el Consellet de Participació Adolescent del Palau d’Anglesola han aconseguit enguany entrar al Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya (CNIAC). Amb aquesta adhesió, els dos consells del Palau reforcen l’objectiu pel que foren creats: potenciar el dret de la mainada i adolescència a ser escoltada i tinguda en compte.

Així, aquesta setmana Quim Linares, en representació del Consell Infantil, i Laia Martín i Arnau Balcells, en representació del Consellet Adolescent, s’han reunit amb dos representants del CNIAC, Andreu Bisús i Joan Gimeno, per conèixer el funcionament i donar-los-hi la benvinguda. A partir d’ara podran formar part de l’Assemblea Oberta del CNIAC, representant el conjunt d’infants i adolescents de la vila.

El Consell Nacional de Catalunya es va crear el 2014 i actualment en formen part una quarantena de municipis del país. El Palau d’Anglesola s’afegeix a Mollerussa i Lleida, que fins ara eren l’única representació de les comarques de Ponent.

Consell d’Infants

El Consell d’Infants està format per les delegades i delegats de l’escola Arnau Berenguer i es reuneixen amb l’alcaldia almenys un cop per trimestre. Durant el curs 2018-19 es van treballar diferents temes com l’ordenança municipal de civisme, que està en tràmit, o projectar l’escola que s’ha de fer, just abans d’iniciar les obres per unificar els edificis escolars. Els infants van estudiar a fons la banqueta del Canal d’Urgell i l’alcalde es va comprometre a fer arribar les seves demandes personalment al president del Canal d’Urgell. Els escolars d’Infantil van decidir en assemblea quin arbre substituiria el que la tempesta Glòria va tombar a la plaça Generalitat i l’auró blanc, avui, ja forma part del paisatge urbà.

Consellet de Participació Adolescent

La joventut, per la seva part, durant el curs passat van constituir-se com a grup, a patir de dinàmiques de cohesió que van permetre configurar l’entitat, crear un logotip i obrir xarxes socials pròpies. Primer es va donar a conèixer els Drets del conjunt de la Infància i Adolescència i en segon, per fer real el seu Dret de Participació en el municipi. Durant l’estiu, han treballat les seves emocions provocades per la pandèmia gràcies al diàleg i les conversacions, s’han fet càrrec del manteniment i cura de la plaça Catalunya, amb la neteja de la bassa dels ànecs inclosa i també han ajudat a tirar endavant el projecte de voluntariat d’estiu fet a JOVA, i la Fira Playmopalau. Entre d’altres, s’ha iniciat una campanya per construir una pista de parkour al Palau d’Anglesola, tot recollint signatures. La pandèmia ha frustrat d’altres projectes en marxa, com un torneig mixt de futbol, sensibilitzant la igualtat entre homes i dones en els esports. Però no s’aturen, continuen proposant i opinant, consensuant i debatent tota mena de qüestions relacionades amb la vila, i també es prenen decisions.

En aquests moments treballen conjuntament amb l’Ajuntament i amb l’escola Arnau Berenguer per celebrar el Dia dels Drets de la Infància i Adolescència, el pròxim 20 de novembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes