Arran de l’anunci fet per l’organització del No Surrender de traslladar el festival de municipi, des de l’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig volem fer un balanç del que han significat pel nostre poble les tres edicions celebrades fins ara, i alhora fer una reflexió del perquè no ha estat possible donar-hi una continuïtat, amb les implicacions que aquest fet té, al nostre entendre, en el territori.

Primer de tot volem deixar palès que un festival com el No Surrender, de iniciativa privada, mai hauria estat possible sense la confluència de tots els seus actors. El primer i principal de tots, el promotor, que és qui té la idea, la creu possible i l’impulsa, aconseguint transmetre tota la seva il·lusió a la resta. La incertesa del projecte privat impulsat per un vilanoví va requerir, sobretot en els seus inicis, el recolzament de la gent del seu poble, Vilanova de Bellpuig, que va rebre i entomar la proposta amb la mateixa il·lusió que ell. S’hi van implicar tant l’anterior Consistori com totes les entitats i associacions del poble, i van col·laborar en la organització, cedint espais i treballant, majoritàriament de forma altruista, per a que el festival pogués esdevenir una realitat i un èxit. Finalment el poble es va fer seu el festival, fet que demostra la gran quantitat de gent que ha congregat cada any i l’expectació pel passi en primícia al poble dels videoclips editats en motiu de cada edició.

Després d’aquestes tres edicions tenen lloc diverses reunions entre l’organització i l’actual Consistori amb la finalitat de mirar de reforçar el festival, tot i afrontant nous reptes que permetin consolidar-lo en el temps en la nostra població. Finalment es demana a l’actual consistori de duplicar la subvenció fins a un total de 30.000 euros. Davant d’això, l’actual grup de govern manifesta la voluntat que l’Ajuntament participi en qualitat de col·laborador, incrementant en un 47% els 15.000 euros de la subvenció dels anteriors exercicis 2018 i 2019, és a dir fins a 22.000 euros. Al mateix temps, s’ampliaria la cessió de l’ús d’espais i equipaments mobles com el camp de futbol amb la pista de tennis, vestidors i dutxes de les piscines municipals. Com que la inversió de l’Ajuntament amb fons públics ha de vetllar perquè el festival privat beneficiï al municipi, es demana a canvi la constitució d’una associació que vetlli per la realització del festival, l’entrada gratuïta pels veïns de Vilanova de Bellpuig, incrementar la presència del nom i la imatge del municipi en tot el material publicitari i un compromís de mantenir la seu del festival en els propers 4 anys.

Tot i no rebre una comunicació oficial, hem conegut per via telefònica i a través de medis de comunicació la noticia de que el promotor no mantindrà l’actual seu del festival i que es traslladarà a un altre municipi. El motiu, amb el qual discrepem, seria el fet que Vilanova de Bellpuig no compta amb les instal·lacions necessàries per poder garantir la seguretat de tots els participants.

Tot i que ens entristeix molt, i ni entenem ni molt menys en compartim els motius, hem de respectar aquesta decisió. Tanmateix l’actual junta de govern seguirà apostant per la promoció de la cultura al poble i per això manifesta la seva intenció de destinar aquesta partida de diners a activitats i/o equipaments culturals.

Finalment, volem manifestar la reflexió que cal fer, al nostre entendre, per part de tot el territori i país en quant als motius pels quals municipis com el de Vilanova de Bellpuig no siguin capaços de mantenir un festival com el No Surrender, tot i el suport i la il·lusió de la seva gent. Ambicions legítimes dels promotors? Un afany aglutinador d’esdeveniments per part de municipis de major entitat? La manca d’inversions en infraestructures i equipaments en els petits municipis? Qualsevol dels motius que hi trobem, al cap i a la fi, reflecteixen un problema en el nostre territori: el seu despoblament i la manca d’al·licients i oportunitats per viure-hi si no busquem solucions de manera decidida i compromesa. Molts cops ens queixem de models territorials superiors sense ser conscients que a nivell comarcal es repeteixen els mateixos patrons.

Nosaltres no ens rendim i esperem que els nous col·laboradors vetllin i donin suport al festival com ho ha fet Vilanova de Bellpuig. Esperem que sigui un èxit del qual ens en puguem sentir orgullosos perquè ha nascut en el nostre poble.

Equip de Govern
Ajuntament de Vilanova de Bellpuig.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.