El Cua d’Estiu de Fondarella recupera el format inicial, amb novetats

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí
29.08.2018 - 08:09
Actualització: 29.08.2018 - 10:09

VilaWeb
VilaWeb
Les noies de la neteja del Sidral passant la pols amb un dels espais escènics del Cua d'Estiu
J.Jovell, J.Reñé i D.Pradas presentant el Cua d'Estiu 2018

El Cua d’Estiu de Fondarella s’ha presentat per setena vegada amb una programació que torna als inicis, amb cinc espectacles de petit format de música, poesia i teatre, que es faran en dues cases pairals emblemàtiques del municipi durant els cap de setmana de setembre. Una altra novetat és que per primera vegada s’haurà de pagar per entrar als espectacles que tindràn lloc els dies 7, 15, 21, 22 i 28 de setembre.

La presentació del Festival Cua d’Estiu s’ha fet en una de les dues cases que allotjarà els espectacles, Cal Combelles (l’altra és Cal Ros). Ha comptat amb la presència de l’alcalde de Fondarella i president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i les dues ànimes d’aquesta iniciativa cultural, Jaume Jovells i David Pradas. Jovells i Pradas van iniciar aquesta proposta des del Teatre de Butxaca i La Gata Roja Produccions però ara han constituït l’associació Cua d’Estiu Accions Culturals.

Quan menys és més

Tot just Jovells ha volgut remarcar aquest retorn als orígens dient que «ens hem fet grans i hem decidit que volem ser petits», per afegir que “volem continuar creixent en qualitat a petites dosis i no en nombre d’espectacles”. Jovells ha valorat que s’arribes a una dotzena d’espectacles en anys anteriors, però ha considerat que es perdia una part de l’essència del festival. En aquesta línia hi va afegir la novetat de pagar per entrar tot dient que “per això hem decidit programar menys i incorporar una aportació econòmica de 5 euros que contribueixi a dotar de valor les propostes artístiques”. Jovells també ha destacat que el Cua d’Estiu té «un públic bastant fidel» i que el mateix format escènic, amb espais amb poca capacitat de públic, fa que «no pot créixer massa».

Tot i aquest canvi, el Cua d’Estiu segueix comptant amb el suport de l’IEI, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Fondarella dels que Joan Reñé ha dit que havien d’estar a la vora d’aquesta aposta cultural que combina arts escèniques i reivindica el patrimoni arquitectònic del municipi. En aquest sentit ha considerat que era una magnífica ocasió pel públic no només de Fondarella i el Pla d’Urgell per fer aquesta doble descoberta cultural. També ha remarcat, com ho havia fet Jovells, que l’aportació econòmica per veure els espectacles ajuda «a que la gent ho valori» el que se’ls ofereix.

En la seva intervenció, David Pradas, que ha parlat de la part musical del Festival, ha ressaltat la presència femenina en les espectacles, amb 3 dels 5 programats protagonitzats per dones… a més del petit espectacle de la companyia El Sidral, on dues noies de la neteja es van barrejar en la presentació, un avançament de l’espectacle de presentació del Festival, que s’ha fet a la nit, també a cal Combelles i obert a tothom.

Programació

El festival comença amb teatre històric el dia 7 de setembre a les nou de la nit a Cal Ros. “Els darrers dies de la Catalunya Republicana” és el primer dels espectacles, que aborda l’èxode català de 1939 narrat per Antoni Rovira i Virgili.

L’obra és un relat verídic d’uns dies dramàtics viscuts per l’escriptor, historiador i polític, Antoni Rovira i Virgili, quan entra en fase culminant l’ofensiva final de Franco contra Catalunya. Narració de l’angoixa, la desfeta i l’èxode dels catalans, que han estat les principals víctimes de la guerra encesa a Espanya per l’alçament militar de l’any 1936. “Es tracta d’una obra que hem cregut que era interessant de programar atès el context polític en el que vivim” ha explicat Jovells.

El següent espectacle tindrà lloc el dia 15 de setembre a Cal Combelles. Es tracta d’”AVE EVA”, una proposta musical que presenta l’agrupació Ilerda Antiqua i que té com a fil conductor la invisibilitat de la dona com a creativa a través de la història. La proposta combina música barroca amb textos contemporanis.

El blues i el jazz es donen cita el divendres 21 amb “La Piccola Band” una formació del Pla d’Urgell formada per sis músics i creada recentment. Dos clarinets, un trombó, un violoncel, un piano i una bateria que interpretaran una sèrie de peces musicals que van des de conegudes melodies clàssiques a no menys conegudes obres del segle XX, en especial del repertori nord-americà.

L’endemà, el dissabte 22, a les deu de la nit, Cal Combelles serà l’escenari de la última entrega de la trilogia “Sisters” de la companyia lleidatana Cametes Teatre, “Mireta Tancada”. Es tracta de l’obra que segueix les dues entregues anteriors representades al Cua: “La Capsa de Cafè” i “Comiat”. Quatre germanes decideixen treure totes les coses del pis de la mare un cop morta i això provoca molt d’enrenou entre elles. Sentiments i emocions que afloraran una vegada més.

“Amor. Arrels, branques i fulles” és la proposta poètica i musical amb què es clou el festival el dia 28 de setembre. Meritxell Gené, Meritxell Cucurella-Jorba i Heura Gaya uneixen les seves veus per cantar i parlar a l’amor. Poesia i música que recorrerà les arrels de poetes tan coneguts com Marçal, Pedrolo, Maluquer, Ferrater, Estellés, entre altres.

Poemes d’amor a la terra, d’amor a la llibertat, d’amor al menjar, d’amor a la feina, d’amor a l’amor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any