El Canal d’Urgell espera definir el projecte de modernització aquest any

  • Es vol fer una via verda turística amb les diferents séquies del Canal

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí
25.02.2019 - 07:55
Actualització: 25.02.2019 - 08:55

La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell vol definir al llarg d’aquest any el pla director del projecte de modernització de la infraestructura. Així ho ha assenyalat el nou president dels regants, Amadeu Ros, que també ha dit que espera poder començar les obres al 2020, segons informa l’ACN.

La comunitat ja ha contactat amb el Departament d’Agricultura per tirar endavant el projecte que s’encarregarà a Infraestructures i Ros ha demanat que es pugui engegar amb la modernització d’entre 10.000 i 12.000 hectàrees. En paral·lel, també es vol fer una via verda turística al costat de tots els canals de la xarxa de regadiu on sigui possible, respectar l’arbrat i també recuperar les antigues casetes dels canalers.

El nou president dels regants de l’Urgell ha parlat d’aquests terminis durant la XVIII Jornada Reg i Futur que s’ha celebrat divendres al Teatre de L’Amistat de Mollerussa. Ros ha explicat que la modernització del Canal d’Urgell ha de permetre regar al ”màxim de pressió natural” i el que no es pugui amb estacions de bombeig. L’objectiu és optimitzar la infraestructura gastant menys aigua i permetent la implantació de nous cultius i empreses a la zona.

En aquest sentit, Ros considera que els regants no s’han de fer càrrec del cost econòmic d’aquesta modernització ja que el Canal d’Urgell ”no és un canal qualsevol” i per tant es tracta d’un ”projecte de país”. És per això que una vegada estigui el projecte definit, els regants ”apretaran” a l’Administració perquè les obres comencin l’any que ve.

Pel que fa al projecte de la via verda en paral·lel a les banquetes del canal, Ros ha dit que es preveu finançar amb fons europeus. En aquest sentit, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha indicat que l’impuls de les banquetes combina el foment del medi ambient amb el turisme i la salut. Així mateix, ha posat en valor el fet que hi ha entitats locals que hi treballen a favor. En referència a la modernització, Solsona ha dit que confia que aquesta serveixi per fer ”canviar la percepció malintencionada” del malbaratament de l’aigua per part dels pagesos que reguen a manta.

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, destacat l’impuls de la institució amb el sector agroalimentari amb projectes com el de la finca d’experimentació de l’ametller a Maials que ara es complementarà amb un projecte similar en el regadiu de l’olivera.

L’àrea regable dels Canals d’Urgell és de 70.000 hectàrees repartides entre la Noguera, el Pla d’Urgell, l’Urgell, el Segrià i les Garrigues. Amb el projecte de modernització es preveu que més de 51.000 hectàrees es podrien regar per gravetat i evitar així el bombatge que comporta molt consum d’energia.

La consellera Jordà qualifica el regadiu ”d’estructura d’estat”

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que ha clausurat la 18a Jornada Reg i Futur, ha qualificat el regadiu i la seva modernització com una ”estructura d’estat” comparable a la L-9 de Metro. En aquest sentit i respecte a qui ha de finançar l’obra al Canal d’Urgell, Jordà ha assenyalat que ”el Departament hi és” però ha de ser de la mà de la comunitat de regants. És per això, que ha garantit que el projecte es farà ”acompanyats perquè surti el més rendible possible” ja que si és molt car, els regants ”no hi podran ser i nosaltres sols tampoc”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any