T.Solé, E.Mestre i J.Trull

Els dos estudiosos del Pla d’Urgell i membres del Centre de Recerques del Pla d’urgell Mascançà, Esteve Mestre i Ton Solé, foren els encarregats de la glosa de la Diada de Catalunya al Consell Comarcal del Pla d’Urgell que es va fer divendres, 7.

Tot i que per un malentès institucional s’havia anunciat la presentació del llibre «Escoles i mestres de la Segona República al Pla d’Urgell» d’Esteve Mestre i Ton Solé, l’acte va quedar en una «pre-estrena» i esva fer l’habitual glosa, enguany a dues veus, que va servir per parlar dels 1714 i l’escola republicana.

Esteve Mestre va parlar de la Guerra de Successió al Pla d’Urgell, que va esdevindre una «terra de ningú» a partir de la caiguda de Lleida, el 1707, amb la presencia de miquelets i guerrillers, que cada vegada anirien més ben preparats i que seguirien lluitan contra les tropes borbòniques fins el 1714.

Per la seva part, Ton Solé va parlar de l’escola catalana al prierm terç del segle X amb especial atenció al període república on es van aconseguir on es van aconseguir grans fites pedagògiques i ho va portar als nostres dies on, més que mai cal una bona educació per aconseguir un país democràtic i pròsper.

L’acte fou presentat pel president del Consell Comarcal, Joan Trull.

Pel que fa al llibre de Mestre i Solé, que estrena la Col·lecció La boira del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, en presentara en les properes setmanes.