T.Solé, E.Mestre i J.Trull

Els dos estudiosos del Pla d’Urgell i membres del Centre de Recerques del Pla d’urgell Mascançà, Esteve Mestre i Ton Solé, foren els encarregats de la glosa de la Diada de Catalunya al Consell Comarcal del Pla d’Urgell que es va fer divendres, 7.

Tot i que per un malentès institucional s’havia anunciat la presentació del llibre «Escoles i mestres de la Segona República al Pla d’Urgell» d’Esteve Mestre i Ton Solé, l’acte va quedar en una «pre-estrena» i esva fer l’habitual glosa, enguany a dues veus, que va servir per parlar dels 1714 i l’escola republicana.

Esteve Mestre va parlar de la Guerra de Successió al Pla d’Urgell, que va esdevindre una «terra de ningú» a partir de la caiguda de Lleida, el 1707, amb la presencia de miquelets i guerrillers, que cada vegada anirien més ben preparats i que seguirien lluitan contra les tropes borbòniques fins el 1714.

Per la seva part, Ton Solé va parlar de l’escola catalana al prierm terç del segle X amb especial atenció al període república on es van aconseguir on es van aconseguir grans fites pedagògiques i ho va portar als nostres dies on, més que mai cal una bona educació per aconseguir un país democràtic i pròsper.

L’acte fou presentat pel president del Consell Comarcal, Joan Trull.

Pel que fa al llibre de Mestre i Solé, que estrena la Col·lecció La boira del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, en presentara en les properes setmanes.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb