Bellvís portarà, el divendres, 12, l’Anella de Cal Bufalà als presos polítics catalans tancats en tres presons catalanes. La iniciativa la va proposar el diputat al Parlament de Catalunya i membre de l’Associació Catalana de Drets Civils (ACDC) , Ferran Civit, el dia de l’apadrinament dels Firals d’enguany.

Els Firals de Bellvís és una festa, ambientada al 1637, on recrea la prerrogativa reial que tenia la família Bufalà d’atorgar el dret d’asil a tota persona que fugia de la justícia i que podia arribar a tocar l’anella de la seva picaporta. Aquest dret l’utilitza el Senyor de Bufalà per protegir, especialment, les persones que estaven encausades de forma injusta. És per aquesta raó que els pobles de Bellvís i els Arcs volen portar l’anella de cal Bufalà a tots i cadascun dels presos polítics, per «traslladar-los aquest afany de justícia i llibertat que tenia l’anella» segons informen fonts municipals.

Les tres presons

Hi ha preparats un parell d’autocars que, des de Bellvís, aniran, primer al Catllar, a Mas Enric, després a Figueres, al Puig de les Basses, i finalment acabaran el dia a Manresa, a Lledoners. Està previst que tot el recorregut portarà unes 12 hores de viatge i en cada una de les presons es portarà l’original de l’Anella de cal Bufalà, es llegirà un manifest i es lliuraran, simbòlicament, a cada un dels presos una reproducció en metall de l’anella amb la inscripció: “Anella de la Llibertat”, ja que la reproducció serà lliurada a l’ACDC.