Un avió d’Indian Airlines, amb destinació Nova Delhi i amb 178 passatgers a bord, fou segrestat a l’Afganistan la nit de Nadal de 1999. Entre els segrestats hi havia la mollerussenca Anna Lloret. La seva experiència és el fil de «Dues cicatrius», una novel·la de l’escriptor i periodista Ferran Grau.

En la presentació que es va fer a Mollerussa, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va destacar que el fet de relatar aquesta història i exposar-se públicament “és difícil i valent”, en referència a la protagonista del llibre però que, de ben segur, pot ajudar al lector a entendre millor determinades situacions i a descobrir-li “allò que no s’atreveix a preguntar a l’Anna”.

Per la seva part, l’Anna Lloret va confessar que la publicació del llibre ha estat una “experiència endreçadora” que li ha servit per tancar el cercle. La protagonista va explicar que els fets que va viure no li produeixen cap emoció que la trasbalsi sinó que va aprendre a col·locar el que va viure en el lloc que li correspon per poder tirar endavant. Així mateix, va aprofitar l’acte per agrair les mostres de suport de la ciutadania de Mollerussa durant els 8 dies que va durar el segrest i de les quals es va assabentar quan va ser alliberada.

L’autor, per la seva banda, va assegurar que la de l’Anna “ha estat la millor entrevista que he fet mai”. En aquest sentit, Ferran Grau va indicar que el llibre està construït amb la mecànica del periodista i va posar sobre la taula el fet que li va permetre descobrir que els 178 passatgers segrestats a l’avió van poder sortir a canvi de la llibertat, entre altres, de tres terroristes que posteriorment van provocar moltes morts, algunes de molt conegudes, en nom del jihadisme. En aquest sentit, segons l’autor, es pot dir que la història que novel·la és el preludi dels fets que van ocórrer dos anys després l’11 de setembre del 2001 a Estats Units.

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb