Una seixantena de persones de l’ACUDAM han participat en la manifestació convocada per l’ AEES (Associació Empresarial d’Economia Social) Dincat a Barcelona, que s’ha qualificat de «històrica» per la participació de 6.000 persones relacionades a les més de 200 entitats catalanes vinculades a l’entitat i que han sortit al carrer per alertar i denunciar la insostenibilitat dels serveis d’atenció a persones amb discapacitat.

Des de les comarques de Ponent s’han desplaçat més de 400 persones en defensa dels 650 llocs de treball de persones amb discapacitat, provinents d’11 Centres Especials de Treball (CET) del territori. Durant la mobilització s’ha recordat que han de fer front a un augment d’ 1,5 milions d’euros anuals per poder pagar als seus treballadors amb discapacitat. La mobilització ha denunciat la situació límit en que es troben les entitats i fer visible l’escenari generalitzat de desprotecció i vulnerabilitat del sector, després de 10 anys de finançament i tarifes de serveis congelats.

El recorregut ha passat per la delegació del Govern espanyol, el departament d’Economia i la direcció general d’Economia Social a Barcelona.

AEES Dincat

La mobilització convocada per l’ AEES Dincat, Associació Empresarial d’Economia Social Dincat aglutina a 226 entitats d’iniciativa social, no lucratives, del sector de la discapacitat intel·lectual de tota Catalunya. Avui les entitats han tornat a actuar 4 mesos després de la multitudinària concentració que van fer les entitats socials de les comarques de Ponent.

10 anys de retallades

Els fons públics dedicats als serveis de suport a les persones amb discapacitats van patir greus retallades amb la crisi econòmica del 2008. Des d’aleshores, fa 10 anys que estan congelades. Aquesta situació insostenible afecta a més de 2.300 persones amb discapacitat dels serveis i més de 1.500 professionals a la demarcació de Lleida (xifres de les entitats de la Federació ALLEM). I també afecta greument a la qualitat de l’atenció a les persones i a les condicions laborals dels professionals que vetllen per la protecció i el benestar d’aquestes.

En el conjunt de Catalunya posa en risc 10.000 llocs de treball i també els serveis d’atenció a 40.000 persones amb discapacitat.

Els responsables de les diferents entitats recorden que són serveis de titularitat pública i per tant l’Administració ha de ser la responsable de garantir el finançament adequat per complir amb el compromís de garantir els drets socials de la ciutadania.

Durant aquests últims mesos, s’han intentat obrir vies de diàleg amb el Govern català i espanyol, amb partits polítics, amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, el secretari general del departament, Josep Ginesta i el director general d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa, Josep Vidal, però les postures segueixen sent molt llunyanes.

Les entitats seguiran reclamant solucions reals que vagin acompanyades d’un compromís ferm i d’un pla de treball a mitjà termini, fins que s’aconsegueixi una resposta que resolgui la crítica situació amb què s’enfronta el Tercer Sector.