El centre històric de Fondarella acollira, durant tot el diumenge, 3, i a partir de les deu del matí, la XIII Mosta d’Oficis i Artesania on un seguit d’artesans mostraran una trentena d’oficis antics, la majoria desapareguts avui en dia. A més a més hi haurà un nombre similar de parades de venda directa de productes de proximitat, entre els que no hi faltaran alguns de típics de Fondarella, fruit del treball intergeneracional dels seus veïns.

Per als responsables municipals, la Mostra d’Oficis i Artesania de Fondarella es pot considerar «consolidada com a referent de la memòria històrica del territori». En aquest sentit, recorden que la Mostra va néixer amb «la voluntat de recuperar les arrels de la societat i la cultura popular del nostre entorn», motiu pel que fa més d’una dotzena d’anys que els carrers de Fondarella retrocedeixen als orígens de les activitats rurals tradicionals. Entre altres, el visitant pot comprovar com es treballaven alguns dels oficis més representatius de l’entorn rural com el cabassaire, la teixidora, el forjador de ferro, el bufador de vidre, la joiera artesana, l’artesà d’instruments, el canyissaire, el terrissaire, l’espardenyer, l’esclopaire, el toneler, el matalasser, el picapedrer o el falconer.

Col·laboració intergeneracional

La mostra, al marge de la divulgació del municipi, també aconsegueix la cohesió entre els veïns i les diverses entitats, com l´Associació de Gent Gran, l’AMPA Minyons d´Urgell i l´Associació de Dones, que es bolquen en l’organització de diferents activitats paral·leles com la demostració de l’elaboració d’orelletes o caliquenyes, embalar alfals utilitzant una premsa manual, o bé desgranar panís com es feia antigament per fer farina. Els mateixos veïns també elaboren durant l’any ratafia, sabons artesanals, llonganissa de tupina i orelletes, que es podran trobar diumenge en diferents parades.

Pensant, també, en un públic familiar, la Mostra d’Oficis i Artesania compta amb diferents tallers (pensats, sobretot, per als més joves) per treballar la terrissa o la fusta, elaborar penjolls i fomentar el reciclatge. I, al mateix temps, ofereix una àmplia varietat d’activitats culturals, gastronòmiques i de lleure.

Jornades Culturals

La Mostra és un dels actes destacats de les XXVII Jornades Culturals de Fondarella que es desenvolupen entre maig i juny.

Tot just dissabte, 2, tindrà lloc l’actuació de la Cobla Catalans dels Sons Essencials. Ho farà les nou de la nit, a la plaça de l’Ajuntament. En acabar hi haurà una degustació de tupina amb melmelades.