12.02.2016 - 11:47
|
Actualització: 12.02.2016 - 12:47
La programació de Biblioteques amb DO a la Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa va portar una interessant col·loqui entre l’enòleg Tomàs Cusiné i el cerveser Quim Català. Una xerrada que va comptar amb la participació de la quarantena de persones que hi van assistir i que van poder fer un tast, primer, de cervesa Matoll Saüc i després de vi Vilosell de Tomàs Cusiné.
Partint de que són dos productes fermentats i amb un llarg recorregut d’existència en el temps, ambdós convidats van coincidir en que la seva elaboració a les nostres comarques, com a producte gastronòmic més que d’alimentació, és molt recent.
Cusiné va recordar que la DO Costers del Segre (on es troben la majoria dels cellers que regeix: Castell del Remei, Cèrvoles i el que porta el seu nom) ben just que té 25 anys d’existència. I encara més recent és la producció cervesera de Matoll, amb pocs anys d’existència.
Un quart de segle en que s’han vist molts canvis de gustos, va explicar Cusiné, tant de varietats com de productes, tot destacant l’increment de consum de cervesa en detriment del vi. Un punt en que va coincidir Català tot i que va matisar que el món de la cervesa artesana, en el que ell es mou, està molt lluny encara del gran consum (als EUA és del 15% i en algunes ciutats del 25%).
També relacionat amb el consum, els dos elaboradors van coincidir en que, tot i la fama, a Catalunya i Espanya es beu menys (tant cervesa com vi) que als països nòrdics.
Sobre aspectes de la producció, Tomàs Cusiné va recordar que el vi és un producte de proximitat i que «no ens podem deslocalitzar» ja que la matèria primera, el raïm, ha de ser de zona. Va comentar que ara es recuperen varietats que fa uns anys s’arrencaven i que el mercat prefereix vins monovarietals (tot i destacar la importància del cupatge, la barreja de diverses varietats per fer un vi).
En canvi Quim Català va explicar que, en el cas de la cervesa, les seves matèries primeres (malta, llúpul…) venen de fora (Europa o els EUA) i va lamentar la manca de serveis com pot ser una empresa maltejadora que abastís als petits productors (que ara, va considera, seria viable). Sí que va dir, però, que introdueixen elements locals, com el saüc, per donar gustos diferenciadors i propers.
I encara que els vins de Tomàs Cusiné busquen mercats internacionals i les cerveses de Quim Català es mouen en un mercat més local, ambdós van destacar la importància del caràcter social i cultural que suposa el seu consum.
Un aspecte en que va coincidir el bibliotecari Josep Miquel Varea, que va fer de presentador de l’acte, i que era la raó perquè un acte en que es parlés de vi i cervesa es fes en una biblioteca.
Al cloure el col·loqui es va anunciar el proper acte de Biblioteques amb DO que tindrà de convidada a l’escriptora Empar Moliné, el dijous 18.